Те се превърнаха в бестлелър и холивудски блокбастър

Неговата история вече е разказана в Холивуд. Той е сред малцината, които могат да кажат: "Никол Кидмън е моя майка, Ръсел Кроу - мой баща", но на големия екран. Мемоарите му се превърнаха в бестлелър и холивудски блокбастър, а изповедта му разтърси обществото не само в Съединените щати, но и в България.

История от Америка по действителен случай, която те разтърсва, защото е искрена. Това е автобиография по действителен случай, написана в София. "Нереално е. Все едно се събуждам от сън и съм бил в България през цялото време. Нямаше ме цели 3 години, сякаш не съм си тръгвал", каза пред камерата на "Събуди се" Гарард Конли. Филм по действителен случай, а лентата е съзвездие от холивудски таланти и номинации за "Златен глобус". "Ако знаех, че мемоарите ми ще се превърнат в бестселър и ще обиколят света, може би нямаше да разкажа живота си, плашещо е. Просто разказах историята си", каза още Конли.

Главният герой е Гарард - днес е американски писател, преди това е бил учител в България, а сега е щастливо женен. "Бих разказал живота си в книга, заради хилядите писма от хора, които ми благодарят, че съм ги спасил. Реших да седна на празния стол и да се боря с омразата и хомофобията, и да говоря. Притеснявах се за семейството си, разкрих много строго пазени тайни", заяви Гарард Конли..

Тайни от времето, когато е бил тийнейджър - майка му е домакиня, а баща му - пастор. "Баща ми все още е свещеник, а майка ми негова съпруга. Двамата са много консервативни християни, добави Конли. Когато е бил на 19 г., момчето от Арканзас разкрива на близките си, че е гей. Родителите на Гарард се опитват да изтрият хомосексуалността му. Те го превръщат в едно “Заличено момче”, по-късно заглавието на неговата книга-бестселър. "Това не е книга за гейове, това е книга като всяка друга книга - това е моята история. Това е история за семейството - за отношенията между родители и деца. “Заличено момче” е разтърсващ пример как се бориш да си перфектен и да се впишеш някъде, където не трябва", заяви Гарард.

Баща му го принудил да излекува хомосексуалността чрез “терапия”, а в противен случай щял да изгуби семейството, приятелите си и Бог. "Той изпитва вина за това, което ми причини, извини ми се стотици пъти. Аз знам, че баща ми ме обича и уважава, и цени това, което правя", каза Конли. По ирония на съдбата програмата се нарича “Любов в дейстие”, но няма нищо общо с обич или състрадание, а по-скоро с мъчение на психиката. "Докато бях в анти-гей лагера ми казваха, че трябва да мразя баща си. Те си вярват, че така ще ме излекуват и от хомосексуалист ще стана хетеросексуален. Искам баща ми да ме разбере и аз да разбера него. Учеха ни да мразим, това не истинското лице на християнството. Упрекваха ни, че не сме достойни да посещаваме църква, да бъдем в дома на Бог и да молим за неговата любов", заяви Гарард.

Той е изпитвал гняв, болка, срам и е мислил дори да сложи край на живота си, докато “се лекува”. "Карат те да се срамуваш от това кой си. Срамът и вината са като хлябът и маслото по време на т.нар "лечение на зависимостта". След анти-гей терапията броят на самоубийствата нараства 6 пъти, а в САЩ повече от 700 000 души официално лекуват хомосексуализма си", добави Конли.

Човекът, който спасява Гарард, е майка му - Марта. Във филма ролята е поверена на изключителната Никол Кидман. "Мама разбра, че нещо не е наред. На следващия ден действа с майчинския си инстинкт и ме измъкна от програмата. Тя живее в консервативен град, където я упрекват, а в Ню Йорк я боготворят", каза Гарад Конли.

Години, след като разкрива себе си, Гарард минава през ада. "Уволнявали са сме от работа, защото съм гей и са се отнасяли с мен като втора ръка човек", каза още той. В България Конли се престрашава да пише мемоарите си, независимо колко болезнени са спомените. "Разкрих се напълно. Разкрих личния си живот, строго пазени семейни тайни. Цената за истината, която плащам, е твърде висока", заяви той. Съвременният концлагер може да се пренесе на улицата, в училищния двор или у дома. "Получавах заплашителни, но и удивителни писма. Едно момче ми писа, че мислел да сложи край на живота си, но след като прочел книгата ми, бил по-добре", каза Гарард.

След бурята изгрява дъга - автобиографията оживява в холивудски блокбастър. "Не съм си представял, че Никол Кидман и Ръсел Кроу. Ръсел посети църквата на баща ми, а Никол е посланик на гей-общността и ни подкрепя. Любовта винаги побеждава, независимо колко е трудно", каза още Конли. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.