Това става ясно от изпратено писмо от Сергей Станишев до Доналд Туск

Лидерът на Партията на Европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което се настоява решението Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство с ЕС да влезе в дневния ред на заседанието на предстоящата среща на върха в Брюксел, предаде БГНЕС.

В писмото Станишев подчертава, че трябва да се направи последно усилие и да бъде даден шанс за постигане на споразумение между европейските лидери по този въпрос. „С оглед неговата важност за стратегическите и икономическите интереси на ЕС, както и във връзка с въпросите на сигурността, вярваме, че на ръководителите на нашите държави и правителства трябва да им се предостави възможност за по-нататъшно обсъждане на въпроса”, се казва още в писмото.

Макрон и Меркел в сблъсък заради Северна Македония

Според лидера на европейските социалисти „премиерите и на прогресивните правителства на Северна Македония и Албания” са постигнали значителен напредък в трудния път на реформи в двете страни. Еди Рама и Зоран Заев са инвестирали значителен политически капитал, започвайки болезнени реформи и приемайки трудни решения, за да осъществят напредък по пътя си към ЕС.

Акцентира се върху подписания Договор от Преспа, който представлява „демонстрация на решителността на политическите ръководства на двете страни да затворят страницата на конфронтациите в региона и да изведат държавите си в нова ера на европейско сътрудничество, солидарност и искрено приятелство”.

Заев заминава за Брюксел в последен опит да издейства дата за начало на преговори с ЕС

Станишев изразява опасения, че липсата на решение за начало на преговорите не само ще разруши доверието в ЕС, но и ще застраши политиката на разширяване и ще попречи на процеса на европейска интеграция в държавите от Западните Балкани.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.