Бизнес, синдикати и правителство обсъждаха бюджета за догодина

Бюджет 2020-та – реалистичен и изпълним, но с недостатъчни реформи. Така го оцениха работодатели и синдикати на срещата си с правителството.

Основните бизнес критики се запазват и в този бюджет. Работодателите, които от години искат да има правила, от които да зависи минималната заплата, и този път не ги получиха. Те не са доволни и че отново първите три дни болничен ще се плащат от бизнеса.

Синдикатите изискват необлагаем минимум за най-ниските доходи. Държавата обаче и тази година казва не - данъци няма да се променят. Друга критика на синдикатите е, че не са залага повече за медицинските сестри.

Според изчисленията на държавата обаче финансовата картина не е чак толкова лоша - през следващите три години е предвидено с по 100 лева да расте средната заплата за страната - до 1 600 лева през 2022-ра.

Повече на държавата ще плащат за осигуровки обаче земеделските производители. Досега те се осигуряваха най-малко върху 400 лв., но вече ще са длъжни поне върху минималната заплата.

Един от примерите е Продан Бюлейков. Отношението към земята го задържа в земеделския бизнес от 20 години. Гледа рози и зърнени култури в казанлъшкото село Горно Черковище. Тревожи се, че трябва да се осигурява на по-висока сума. Изчислява разходите си на двойни. „Земеделският производител бива натиснат, да не кажа подложен на геноцид. Това ще доведе до фалити и до отказване на много хора от развиване на земеделска дейност”, коментира той.

Стабилен бюджет по време на избори - защити го финансовият министър. На критиките, че няма акцент върху демографската политика и са замразени социалните плащания Горанов не отказа разговор, но отказа пари на готово.

„Изисква се много по-сериозен дебат, от това просто да се дават едни пари на семейства, някои от които не са достатъчно добросъвестни дори да осигурят достъп на своите деца до образователната система. Концептуално нито едно дете не трябва да бъде раждано заради икономически стимули”, заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Бизнесът видя повече плюсове, отколкото минуси в Бюджет 2020-та, но не се съгласи на 10-процентов ръст на заплатите в администрацията.

„Знаете в икономиката намаляваме всяка година с 50 000, а всъщност администрацията не намалява”, каза Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Синдикатите нямали проблем с по-високите заплати, но поискаха хората с най-ниски доходи да не бъдат облагани.

„Данъчната политика е основният дефект”, заяви Ваня Григорова – икономически съветник в КТ „Подкрепа”.

Дефекти и забележки и бизнесът, и синдикатите видяха в парите за здраве за догодина - повече с около 500 милиона лева. „Все още не е ясно как и дали ще стигнат до медицинските специалисти”, посочи още Григорова.

„За нас трябва ударението да е върху здравната превенция, така че хората да не се разболяват, да се хващат в много ранен стадии”, каза още Васил Велев.

„Съвършен бюджет, който да е безкритичен не съществува. Този, който предлагам за 2020 година осигурява достатъчно ресурс за изпълнение на основните функции на държавата”, коментира Владислав Горанов.

Очаква се в четвъртък Бюджет 2020 да бъде одобрен и от правителството. Следва гласуването му и в Народното събрание.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.