Кредитори обявили за продажба жилищата им

Над 280 човека в Русе могат да останат без дом, ако кредиторите на фалиралата захарна фабрика продадат ведомствените жилища, в които живеят. За това алармираха наемателите на тези апартаменти и къщи. С парите от продажбата на имотите трябва да се погасят задължения на фабриката от 18 млн. лева. Въпреки че процедурата по несъстоятелност още не е приключила, НАП вече обяви за продан няколко имота. Този факт засили страховете на хората.

Фабриката не работи от 10 години. На терена на завода всичко е разпродадено. Сградите са разрушени, с изключение на 100-годишните сгради, в които хората живеят.

Една от потърпевшите обясни в ефира на „Здравей, България”, че синдикът на фирмата Георги Чолаков е обещал да се даде възможност на наемателите да закупят жилищата, в които живеят на преференциални цени. „В един момент обаче се оказва, че 4 жилища вече се продават в НАП и тези хора остават на улицата”, заяви тя.

Доброволци строят и ремонтират домовете на семейства в нужда

Наемателката на едно от продаваните жилища обясни, че живее в  него от 17 години. Преди това в него е живял свекърът й. „Директно се обяви търг. Всеки може да дойде на оглед и да има претенции към нашето жилище”, коментира тя и допълни, че банките не дават кредит за тези жилища заради градоредите, които те имат.

 

„Служителите имат възможност да закупят въпросните жилища. Но тук не става въпрос това да стане на преференциални цени, а за друг ред за продажба. Жилищата първо се предлагат на наемателите. Те не се продават по Търговския закон. Продажбата може да се осъществи до 6 месеца след откриването на производството по несъстоятелност. Всички жилища, които до 20 ноември не се осребрят по реда на ДОПК, ще бъдат предложени в производство по несъстоятелност”, обясни синдикът Георги Чолаков.

Повече по темата гледайте във видеото

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.