Столичният булевард се изкачи на 46-то място в класация за най- скъпите улици в света

Столичният булевард „Витоша” се изкачи на 46-то място в класация за най- скъпите търговски улици в света. В нея участват близо 450 дестинации от цял свят.

Най-скъпата търговска улица в света за поредна година е в Хонконг с месечен наем 2164 евро/кв. м на второ място е Ню Йорк с горната част на 5-то Авеню. Там търговците плащат по 1775 евро/кв. м на месец. В Европа първенец е Ню Бонд стрийт в Лондон - 1352 евро/кв. м. За никой не е изненада, че сред най-престижните търговски улици е и емблематичната Шанз-Елизе.

Слънчева или дъждовна „Витошка” е любимо място на местни и на туристи. Само Щастливецът знае по колко души минават от тук всеки ден. Но с увеличаване на минувачите, растат и  наемите на магазините. За една година те са нараснали с 12%, за да достигнат до 56 евро на кв./м.

Столичният булевард „Витоша” е сред най-скъпите улици в Европа

Юлиян Кирилов  е наемател на магазин на бул. „Витоша”. Той е отворил своя магазин преди две години и половина. Търговското му око не е пропуснало забележителната трансформацията на Витошка за този период.

 „Доста се промени. Самата улица стана от търговска в по-скоро ресторантьорска  - с кафета, с барове, с повече места за седене и за консумиране. Пък тези магазинчета и бутици, се изместват или в периферията, или в молове, или в страничните улици.  Това се обяснява с това, че стана пешеходна цялата улица. Тя е разкошна, с дървета. Има доста широки тротоари, на които могат да се наслагат много столчета и масички”, разказва той.

Много повече хора идват тук, споделя Юлиян. Понякога дори е трудно да се размиеш с всички, които искат да си откраднат от атмосферата на Витошка. Това, разбира се, се отразява на печалбата за наемателите на помещения по „Витошка”. Но се отразява и на наема.

 „В момента, ако го сравня с другия ни обект, който е на ул. „Ангел Кънчев”, където минават примерно 7 пъти по-малко хора, наемът долу-горе си пасва по някаква невидима формула. Тоест колкото хора минават там, толкова пъти е по-малък наема”, заяви Юлиян Кирилов.

Брокерите са категорични – цените по „Витошка” са нормални и 12 процентовият ръст на наемите не е никак шоков. Те очакват този темп на растеж да се запази и догодина.

„Цените се вдигат. Това се дължи по принцип на високото търсене и на много ниското предлагане. Към момента, ако погледнете почти всички площи са заети. Свободните са тези, в които сега се извършват някакви ремонтни дейности и се подготвят за бъдеща бизнес дейност. Аз основно мисля, че се дължи на това, че от „Патриарх Евтимий” до Съдебната палата булевардът е пешеходен, с много ограничен достъп на автомобили, което го прави едно перфектно време за прекарване на свободно време”, обясни брокерът Цветан Кемеров.

Испанките Инес и Паула стъпват за пръв път на „Витошка”. Казват, че сега им се струва малко тъжна заради дъжда, но така ресторантчетата наоколо изглеждат още по-привлекателни. А и отбелязват, че е доста евтино.

„Има доста хора. Повече, отколкото наоколо. Това е много хубаво, защото придава живот на града”, смята Инес .

„Харесват ми ресторантите.  Това е първото ми впечатление. Но знам ли – може да открия още много интересни неща. За първи път идвам”, допълва Паула.

СКОК НА ЦЕНИТЕ НА НАЕМИТЕ: Колко струват жилищата в София?

Шанз-Елизе не води класацията, но в мечтите на всеки човек на планетата е най- известната търговска улица в света. Безспорно тази улица е едно от любимите места на парижани и туристи за разходка. Но и тя е била малка. Ако днес познаваме Шанз-Елизе като най-красивото авеню в света, то до края на 17 век то е представлявало блато. 30 години и 50 000 тона камък били необходими за изграждане на 2-километровото авеню, което се разполага между Триумфалната арка и площад „Конкорд”.

Емблема на Париж държи цена от 1166 евро/кв. м за месец. Това е 100 пъти повече от средния наем на търговски обект във Франция. Цената зависими от разположението и архитектурата на сградата и може да скочи двойно - дори над 2000€ на квадрат наем за месец.  От там минават около 300 000 души дневно, включително и звезди.

“ Бях избрана за Мис Франция тийн и предстои да представя страната на световните финали в Индия. В момента на Шанз-Елизе снимаме официалното ми видео за конкурса. Не случайно избрахме точно това място. Шанз-Елизе е емблема на световна столица като Париж. С красивата си архитектура и луксозните бутици и заведения Авенюто е притегателна сила за туристи от цял свят. Всичко това обяснява и високите цени”, разказва "Мис Франция Тийн" Таня. 

Парижката улица е на 4-то място в класацията, а булевард „Витоша” е на 46-то. И ако първенците в проучването  за най- богати търговски улици не допускат всеки да се разхожда по тях, то Витошка е приветлива за всеки – и за гости, и за столичани.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.