Строители са издигнали цял комплекс от жилища

Безизходица с нерегламентирано строителство в София. Хора от квартал “Овча купел” с години подават сигнали за незаконна къща, но до ден днешен тя не е премахната.

Екип на NOVA установи, че на мястото е построен цял комплекс от жилища. „В тях живеят повече от 40 души. Постоянно се пристроява и надстроява. Палят се гуми, замърсява се въздухът. Блокират се улици. Никой не може да контролира тези хора”, коментира в ефира на "Здравей, България" представител на Инициативния комитет "Заедно за "Овча купел".

Следи ли някой за безопасността на сградите, в които живеем?

Той допълни, че от местната администрация са ги уведомили, че сградата е построена без документация и не са изпълнени условията на Закона за устройство на територията.

„След направена проверка на място са костатирани незаконни пристройки и е издадена заповед за премахването им. Към момента в техническия отдел на общината не са открити одобрени строителни книжа. Досега не са намерени и свидетелства за налагани наказателни постановления”, каза Георги Чичков, заместник-кмет на „Овча купел”. И допълни, че предишното ръководство на районната администрация е започнало процедура за премахване на незаконните пристройка и надстройка, която ще приключи в срок.

Небостъргачът "Златен век" - с изтекло разрешително за строеж?

Един от живеещите в сградата Явор Димитров заяви, че всичко в къщата е законно и има документи за това.

А жителите на квартала дадоха четири месеца на районната администрация да извърши всички необходими действия за премахването на незаконната сграда. Ако това не се случи, хората заплашват да блокират сградата на общината.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.