Националният рамков договор между държавата и БЛС трябва да бъде подписан до края на годината

Преговорите за парите за здраве за догодина са на финалната права. Така нареченият Национален рамков договор между държавата и Лекарския съюз трябва да бъде подписан до края на годината.

В него са разписани условията как да се харчат парите за здраве. Затова днес ще има среща на високо ниво в здравното министерство.

Без нови ограничения в лечението на хронично болните

Миналата седмица в парламента здравният министър даде заявка, че важният договор ще бъде подписан още днес. В документа е предвидено цените на над 200 клинични пътеки да се увеличат със средно 14%. Заложено е и 35% от приходите за медицинска дейност да отиват за заплащане на медицински персонал.

Междувременно зъболекарският съюз и държавата се разбраха за парите за догодина. През 2020-та за дентална медицина се заделят с близо 13 милиона лева повече. С тях възрастните хора над 65 години ще могат да си правят протези за сметка на НЗОК - около 200 лева на протеза. Пакетът за здравноосигурените над 18 години е все така беден.

„Падна горната граница за всички хора, които са обеззъбени, всички наши граждани над 65 години, които се нуждаят, имат право на тотални, или както казваме, подвижни тотални манипулации. Самата протеза е безплатна, те трябва да платят само зъботехническия труд, което е много малко в сравнение с цената на самата протеза. 70-80 лева”, заяви Николай Шарков от Българския зъболекарски съюз.