Събират ли мними служители пари от името на фонд „Земеделие"?

След сигналите от миналата седмица за фалшиви обаждания от името на държавни служители към земеделци, се оказа че и ловните организации също са станали обект на такъв интерес.

В телефонни разговори, хора, представящи се за служители на държавен фонд „Земеделие” са убеждавали ловците, че подлежат на задължителна регистрация, която струва 240 лв. Законът не предвижда такава регистрация.

Иван Маринов е ръководител на една от ловните организации, получили странното обаждане. „На 14-ти, във вторник ни се обади една дама на телефона на сдружението, която се представи, че работи в Държавен фонд „Земеделие” и ние подлежим на задължителна регистрация към интернет платформа, която е към Държавен фонд „Земеделие”, каза той.

Как работи схемата на „ало” измамниците, които атакуват земеделци?

В няколко минутен разговор жената опитала да убеди ловеца да регистрира организацията. „Дамата беше много настоятелна, определено настояваше, че е задължително. Ако ли не -подлежим на рестрикции и санкции от страна на държавата”, коментира Маринов, който е ръководител на ловна организация „София-Юг”.

Обяснила му, че регистрацията струва 240лв., а подписването на документите не става лично, а чрез куриер. „Още на следващия ден дойде куриер от известна фирма, донесе набор от документи и ми направи веднага впечатление, че пратката е без преглед. Тоест дават ми един плик и в него може да има стар брой на „Работническо дело”, коментира ръководителят на ловната организация.

Иван отказва да плати сумата преди да види документите и така до регистрация не се стига. В Ботевградската ловна организация, обаче се подвеждат. „Платих, отворих документите и веднага се усъмних, че има нещо нередно в това удостоверение”, каза инж.Васил Василев- ръководител на ловно сдружение „Сокол-Ботевград”.

В документите никъде не се споменава Държавен фонд „Земеделие”, както и никъде не пише, че организациите подлежат на задължителна регистрация. Недоволни, ловците се обаждат на фирмата.

„Ние им казахме, че такава регистрация не ни е нужна, след което въпросната госпожа ни каза, че парите ще ни бъдат възстановени. Може би, в 10 дневен срок сумата ни беше възстановена”, коментира Василев.

НОВА СХЕМА: "Ало" измамниците се представят за служители на Фонд "Земеделие"

В част от случаите фирмата изпращала имейли до дружествата с препратка към частен сайт, представен като електронен земеделски регистър. „Като отворя сайта ми прави впечатление, че отгоре пише „Национален земеделски регистър на всички производители в България” и с големи букви „Земеделски регистър”. Ние нямаме нищо  общо с това. Ние сме ловно-рибарски сдружения и имаме отношение с горските и ловни стопанства, с които имаме подписани договори”, посочва Иван Маринов.

Информацията на този сайт е изцяло копирана от този на Националното ловно-рибарско сдружение. „Освен, че е структурирана по същия начин, така както е при нас, получихме сигнал и от сдружението в Якоруда, че са видели правописна грешка, която се съдържа в нашия сайт и в т.нар. задължителна регистрация, която им е направена”, коментира Васил Василев - председател на НЛРСБ „Съюз на ловците и риболовците в България”.

Показахме сайта и кореспонденцията на фирмата  с ловните стопанства на маркетинг специалисти. В мейла те откриха още няколко съмнителни неща. „Пълен е с правописни и граматически грешки. Долу е подписан от един сайт, който видимо е някакъв тип медия и няма логика да Ви пишат от един сайт, а отдолу да ви пишат от друг сайт”, коментира Георги Малчев - преподавател по маркетинг.

Още по темата гледайте във видеото.