Идеята е на правосъдното министерство

Правосъдното министерство предлага да се отменят ефективните присъди за по-леки престъпления и да се заменят с пробация, или иначе казано, с полагането на общественополезен труд.

Ведомството се мотивира със статистика. За периода от 2014 до 2017 година, повече от половината присъди "лишаване от свобода" са за срок от 3 до 6 месеца, т.е. затворите се пълнят най-вече с осъдени за леки деяния. А за краткото време, в което са зад решетките, се губел възпитателния ефект на присъдата.

Омбудсманът иска закриването на Софийския затвор

Правосъдното министерство предлага и да се премахне доживотния затвор без право на замяна. Да се увеличат най-ниските глоби, а най-високите вече да не са фиксирани. Размерът им да се определя като процент от възнаграждението на осъдения. Предлага се още затворът за получаване на доходи от проституция да се отмени и да се замени с административно наказание.

Текстът от Наказателния кодекс, по който може да се преследват проститутки заради доходите им, е от далечната 1975 година. Предвидено е наказание затвор до 2 години и задължително заселване. Юристи обаче казват, че на практика този текст не се използва. „Ако една жена работи, но и проституира няма как да бъде санкционирана, защото поначало тя не се издържа от такива нетрудови и неморални доходи”, каза адвокат Людмил Рангелов.

Тежки присъди за данъчни измамници, ощетили държавата с над 13 млн. лв.

Анализатори твърдят, че идеята да няма съд за тези, които получават доходи по неморален начин, е дори малко закъсняла. Причината – предлагането на платени ласки става основно в интернет. „Практически го няма стария модел с апартаменти. По-скоро голяма част от предлагането е в интернет”, коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Друга пречка да се установява трудно как се издържат жриците на любовта е, че у нас проституцията не е престъпление. „Очевидно проституцията е неизкоренима от човешкото общество. Например Германия, Холандия, Гърция имат закон за проституцията. Крайно време е и в България да се поработи в тази посока”, допълни адвокат Рангелов.

„Има и такива аргументи, че легализацията ще даде възможност на организаторите на такива криминални пазари да легализират бизнеса си”, каза още Тихомир Безлов.

Жестоките престъпления, извършени от деца през последните години (ВИДЕО)

Според юристи закон за проституцията е нужен и по здравословни причини. Ще могат да се прибират и приходи в хазната. „По този начин и правата на жените или на мъжете, които проституират ще бъдат защитени. Ще се затворят доста канали за злоупотреба от сводници и трафиканти”, обясни Рангелов.

Престъпления обаче са сводничеството, трафикът на хора с цел проституция и предоставянето на помещения за секс.