Стоил Христов е задържан по искане на Киргизстан заради административно нарушение

12-годишно дете протестира пред външното ни министерство. Бащата на момченцето повече от половин година лежи в арменски арест. Стоил Христов е задържан по искане на Киргизстан заради административно нарушение. Семейството му твърди, че българските дипломати бездействат.

Вече няколко дни 12-годишният Алекс стои с плакат пред външно министерство. „Баща ми се намира в Армения. Задържан е през август месец. Искам си тати! Моля помогнете!”, казва той.

Стоил Христов е повече от половин година в ареста в Армения. Той е задържан по искане на Киргизстан. Властите в Бишкек искат да бъде екстрадиран и да го съдят за административно нарушение. „Минал е незаконно границата между Казахстан и Киргизстан. Не знам как е минал незаконно, но той си дойде със самолет”, коментира Мария Христова, майка на задържания.

Две години след това нарушение, за което дори не е подозирал, Стоил е задържан в Армения. Семейството веднага потърсило българските власти. „И нищо! Те си разменят информация - Президентството, Външното министерство, Министерския съвет… и 7 месеца така. Всъщност, те са постигнали доста, защото той вече е почти инвалид. Той е със счупена ръка. Това, че са му паднали зъбите, го прескачам, че има бъбречна криза също го прескачам”, посочва още Мария Христова.

МВнР: Пътувайте до Италия и Китай само в краен случай

От посолството ни в Ереван твърдят, че правят всичко по силите си. „Още от датата на неговото задържане вицепремиерът и министър на външните работи лично повдигна този въпрос пред нейния колега. Посолството оказва редовна консулска и правна помощ. Стремим се най-вече да осигурим спазване на човешките права на г-н Боянов”, заяви българският посланик в Армения Мария Павлова.

Семейство не проумява защо след толкова месеци няма резултат. „Той не е наркотрафикант, не е убиец, не е криминален тип. Той е нарушил някакво местно административно правило, за което дори няма и съзнание, че го е нарушил”, коментира Боряна Пунчева, режисьор и приятел на семейството.

В ход на отчаяние Стоил Боянов е поискал статут на бежанец в Армения, за да получи защита от тяхната държава. „Не мога да приема как ще иска убежище в Армения, след като той си има държава. Не си представям това ако беше американец. Ами то досега да беше станала война”, казва още Пунчева.

МИСТЕРИОЗНА СМЪРТ: Близки на български моряк, починал в Китай – в търсене на истината

Майка на Стоил Боянов Христов не спира да моли. Сега на арменците, от които синът й е видял само добро през годините и последните месеци. „Моля ги, арменската общност в България, помогнете на моя син”, казва Мария Христова.

Делото за екстрадицията на Стоил ще се гледа в Ереван след 2 дни. Синът му вярва в добрата развръзка, защото вчера във Външно един човек му обещал, че всичко ще бъде наред. „Аз обичам България и се надявам, че тя ще помогне на мен”, категоричен е Алекс.

Тази вечер той пак ще си представя как ще посрещне баща си скоро, но ще заспи без него.