Той определи като наглост искането от страна на адвокати и подсъдими за промени в дейността на държавното обвинение

„Лица, които вие медиите наричате олигарси, искат неработеща прокуратура”. Това коментира главният прокурор Иван Гешев в Ихтиман.

Този коментар дойде в отговор на появилите се идеи да бъдат ограничени правомощията му. Те бяха лансирани от „Български адвокати за правата на човека” по време на среща с президента Румен Радев. Адвокатите искат всеки акт на държавното обвинение да подлежи на пълен съдебен контрол.

Гешев: Ще извършим пълна проверка на приватизацията на Пловдивския панаир

Коментарът на главния прокурор дойде от Ихтиман, където имаше акция срещу битовата престъпност. Главният прокурор не приема идеите на адвокатите за ограничаване на правомощията му. Според него лансираните пред президента тези за държавното обвинение са в услуга на хора, които имат проблеми със закона.

„Кратката дума е „наглост”, защото това е все едно прокуратурата да иска промени в Закона за адвокатурата. Адвокати на подсъдими, на осъдени престъпници, искат промени в дейността на прокуратурата. Оттук нататък има една гранична линия - от едната страна са хората, интересите на хората, които ние смятаме да защитаваме, интереси за сигурност спокойствие и ред, от другата страна са интересите на престъпниците и олигарсите. Политиците независимо кои са те – президентът, министър-председателя или депутати трябва да изберат от коя страна ще застанат”, заяви Гешев.

15 души са арестувани при акция срещу битовата престъпност в Пловдивско

Главният прокурор Иван Гешев посочи още, че не е запознат със „събеседванията“, които се водят в президентската институция във връзка с намеренията на държавния глава да предложи поправки в основния закон. „От прокуратурата, за разлика от адвокати на подсъдими, адвокати на осъдени престъпници, от българската прокуратура не е искано становище, явно няма нужда“, допълни Иван Гешев.

 

В Костенец и Ихтиман полиция и прокуратура проведоха поредна акция срещу битовата престъпност. „В двете общини има 10 задържани лица и 2 образувани досъдебни производства. Намерен е 1 кг марихуана на един от адресите. Има нарязан тютюн и цигари без бандерол”, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Акциите на прокуратура и полиция по малките населени места ще продължат.

Оставиха зад решетките жената на Васил Божков

От Ихтиман Гешев уточни и на какъв етап е процедурата по екстрадиция на Васил Божков, който се намира в ОАЕ. „Искате да му се молим ли? Българската прокуратура не се моли на лица, които са издирвани и обвиняеми. Така е в цял свят. Българската държава е свършила всичко, което трябва и зависи от нея. Оттук нататък зависи от това какво ще реши държавата ОАЕ”, каза той.