Всички училища в страната са затворени

От петък страната ни е в национална грипна епидемия. За последно такава е обявявана през 2009-а година. Затворени са всички училища, преустановени са профилактичните прегледи и плановите операции.  На 10 000 души 359 души са болни, съобщиха от Здравната инспекция в Благоевград.

Обявиха грипна епидемия и ваканция в цялата страна

В учебните заведения в региона вече обмислят как ще се наваксва изпуснатия материал. В Девето училище са преценили, че ключът е в целодневната форма на обучение. Щом се върнат от грипната ваканция учениците ще учат почти поравно сутрин, когато са на училище и следобяд, когато е занималнята.

 „Следобяд има допълнителни обучения по БЕЛ и математика. Ще учат здраво, особено четвъртокласниците и седмокласниците”, каза Василка Величкова, директор на IX ОУ „Пейо Крачолов Яворов".

Според директора на училището е крайно време у нас по-широко да навлезе обучението със съвременните технологии, защото така грипните ваканции няма да са фатални.

Вирусът от тип „Б” засяга голяма част от децата

От здравната инспекция са убедени, че обявяването на епидемия ще понижи рисковете от разпространението на грипа.

„Аз винаги се възмущавам, когато обявиме грипна епидемия и кафетата почнат да се пълнят с деца”, каза Райна Сепаревска, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ – Кюстендил.

Въведоха термоконтрол в шуменско училище (ВИДЕО)

Лекарският съвет е щом останем у дома, да не спираме да подкрепяме организма си.

„Бих посъветвал хората да се ориентират към консумация на леки и лесносмилаеми храни. В диетите българинът много често включва и различни видове напитки, а алкохолът сам по себе си е отрова. Тялото ще трябва да заделя ресурси, за да го отстрани", каза д-р Райна Сепаревска от Надзора на заразните болести към РЗИ-Кюстендил.   

Въпреки обявената епидемия, в болницата в Благоевград все още има свободни легла във всички отделения. Възможно е обаче да се наложи да се преобразуват отделения, ако броят на болните внезапно се повиши.