Коментар от бившия социален министър Иван Нейков

Извънредната ситуация, в която страната се намира, може да продължи с месеци, затова на работодателите трябва да се даде повече гъвкавост за взимане на бързи решенията. Това мнение изрази в предаването „Здравей, България” бившият социален министър Иван Нейков.

„Притеснява ме това, че нагласата на всички, дори и моята, е, че всичко ще премине за 2-3 седмици. А би трябвало да имаме нагласата, нека да не се сбъдне, но да говорим за ситуация, която ще продължи с месеци”, каза Нейков.

Според него точките, които се гласуват днес в парламента, са началото на една поредица от промени на законодателството и няма да спрем дотук.

България в извънредно положение за 1 месец

„Най-лесно е да кажем спираме икономиката, но това на никого няма да помогне”, смята Нейков. По думите му в последните години в трудовото законодателство се е усещала недостатъчна гъвкавост и невъзможност за бърза реакция на работодателя при тежка ситуация в предприятието.

„Сега виждам частичен отказ от тази бюрокрация, което е добро. Да може работодателят, на базата на конкретна ситуация, да прецени какво трябва да предприеме, за да продължи дейността на предприятието, а не да я спира”, коментира Нейков.

По думите му трябва да се даде възможност на работодателя да реагира с гъвкавост, която не сме можели да си представим преди няколко дни.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП