Това се казва в отворено писмо на медиците до институциите

Медици от София искат максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на извънредното положение, обявено в страната заради разпространението на COVID-19. Това се казва в отворено писмо на Столичната лекарска колегия. То е адресирано до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, Народното събрание, здравния министър Кирил Ананиев и главния прокурор Иван Гешев. 

В него лекарите заявяват, че подкрепят предприетите мерки за ограничаване на заразата от коронавирус, но според тях те не се спазват от жителите на столицата. "Броят на случаите расте, хора, които трябва да са под карантина не я спазват. Масово не се ползват предпазни средства от населението. Много търговски обекти продължават да работят", пишат в писмото си медицинските специалисти.

107 станаха доказаните случаи на коронавирус у нас (ВИДЕО)

"Намираме, че дотук въведените мерки трябва да бъдат още по-ограничителни, за да опазят хората от самите тях. Ето защо ние не само предлагаме, направо настояваме да въведете забрана за напускане на домовете, както и да затворите границите на София. Според нас тази мярка ще помогне много повече за ограничаване разпространението на коронавируса, за спасението на нашите близки, познати, непознати и всеки един човек", пишат още те.
"Ние, лекарите в София заявяваме най-категорично, че независимо от обстоятелствата имаме пълна мобилизация, по местата си сме и ще продължим да го правим. Ние, лекарите в София ще продължим да се грижим за населението, дори когато хората не проявяват нужните отговорност и грижа към себе си. Ние, лекарите в София следваме и ще следваме Хипократовата клетва и съвестно ще правим всичко, което трябва и зависи от нас в името на хората. За да преборим COVID-19 обаче трябва да сме единни, солидарни и дисциплинирани.

108 души починаха във Франция за 24 часа, били заразени с коронавирус

Нека държавата вземе мерки и мобилизира фармацевтичната промишленост за опазване на ресурса от суровини за изработване на изключително важни медикаменти, които много вероятно скоро ще бъдат нужни, следейки съобщенията на научните дружества от Европа и света за производството на медикаменти за борбата с COVID-19 . Нека по възможност ограничим износа на суровини и насочим усилията си към внос на такива суровини и медикаменти, които показват ефективността си в борбата с COVID-19.Чуйте ни, чуйте опита на тези, които са на първа линия. В кризисна ситуация всички тежки и сериозни мерки винаги са оправдани, защото те са животоспасяващи", призовават още от Управителния съвет на Столичната лекарска колегия към Българския лекарски съюз.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си