От съвета смятат, че наложените до момента мерки за борбата с COVID-19 са наложителни

Медицинският експертен съвет е предал доклад от 400 страници на премиера Бойко Борисов. Документът е съставен от три раздела. В първия се разглеждат препоръките към извънболничната помощ в борбата са COVID-19, във втория – към болничните заведения, в третия – препоръките за взимане на мерки. Това стана ясно по време на пресконференция на премиера Бойко Борисов, здравния министър и експертите от Съвета. 

Според Медицинския съвет приложените досега мерки на физическа и социална изолация са наложителни. А с течение на епидемията те могат да бъдат преосмислени и при благоприятното й развитие - олекотени, обясни проф. Коста Костов.

Правят проучвания дали ваксината срещу туберкулоза е преграда за коронавируса

Според Съвета в момента за постигане на по-добри резултати е наложително към сегашните мерки да бъдат добавени практически изпълними алгоритми и стъпки за диагностика и поведението на различните категории лица. Става въпрос за здрави хора, но изложени на висок риск, каквито, например, са медицински лица на първа линия.

"В процеса на работа срещнахме пълна подкрепа от колеги и научни дружества. Това са около 50 асоциирани консултанти и още повече колеги, които дадоха своите рецензии. Имаме подкрепата на огромна част от медицинската общност", заяви проф. Костов.  

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП