При проверка от служители на 4 екоинспекции са открити редица нарушения

МОСВ наложи принудителна  мярка за спиране на дейностите по съвместно изгаряне на биомаса и отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“. Тя ще важи до отстраняването на несъответствията с условията в комплексните разрешителни и нормативните изисквания, съобщават от екоминистерството.

От там допълниха, че експерти от екоинспекциите в Перник, Враца, София и Стара Загора са извършили комплексна проверка на дейността на централата и са установили редица нарушения на основни изисквания в областта на екологичното законодателство.

ТЕЦ "Бобов дол" възобновява горенето на отпадъци

„Автоматичната система за преустановяване подаването на отпадъци при превишения на нормите за допустими емисии не отговаря на изискванията. Не е извършено основно охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството. За останалите отпадъци не са съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване“, уточняват от МОСВ.

Прокуратурата и полицията влязоха в ТЕЦ „Бобов дол“

Експертите са установили и  неправомерно отвеждане на отпадъчни газове в нормален режим на работа през комин, който следва да се използва единствено при преходни режими на работа на инсталацията или при авария на сероочистваща инсталация.  

ВАП разпореди на Емил Димитров лично да извърши проверка на ТЕЦ "Бобов дол"

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.