Темата коментира бившият финансов министър Петър Чобанов

"Правителството и премиерът проявяват последователност по темата за влизането ни в Еврозоната. Те действат по план". Това каза в предаването "Неделята на NOVA" бившият министър на финансите Петър Чобанов.

По думите му, ако България влезе в чакалнята може да получи част от отделените 240 млрд. долара от Европейския стабилизационен механизъм. „Този механизъм е само за страните от Еврозоната. Ако страните искат да използват средста от него за икономическо развития ще бъдат наложени тежки условия“, обясни бившият финансов министър и допълни, че финансовите средства ще бъдат под формата на заем.

Кои са най-големите пандемии в историята и какво е бъдещето ни след COVID-19?

По думите му страните, които не са в Еврозоната имат и друг финансов инструмент за получаване на средства – това е механизмът„Шуър“. „Това са 100 милиарда, които отново ще бъдат дълг. Отново трябва да бъдат събрани от финансовите пазари и ще са в подкрепа на мерките срещу предотвратяване на безработица. Ако искаме да финансираме мярката „60/40“ чрез тези средства, част от тях могат да дойдат под фотмата на дълг“, добави Петър Чобанов.

Алерголог: Над 5 милиарда души по света ще се заразят с COVID-19

Според него има рискове за страната ни, ако влезем в чакалнята. „Един от тях е участието ни в Банковия съюз. Възниква риск банките, които функционират в страните от Еврозоната, да си изтеглят капитала от страните, които не са и да продължат да функционират с клонове. Капиталът е в размер около 6 милиарда лева и възниква риск той да бъде изтеглен.. Ако влезем в Еврозоната БНБ няма да може да разпорежда нищо на тези банки, може да им разпорежда Европейската централна банка. Тогава няма да имаме кой да се грижи за нашите интереси“, обясни още ексфинансовият министър.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.