Има ли място за такива въпроси в учебниците коментират Елена Пешева и Михаил Михайлов

Задача в учебник по философия за осми клас предизвика множество дебати. В един от казусите, по които трябва да разсъждават учениците, се споменава, че употребата на джойнт е нещо „страхотно”.

Тийнейджъри посягат към цели коктейли от наркотици

Депутатът от ВОЛЯ Елена Пешева посочи, че е подала сигнал до министъра на образованието Красимир Вълчев, за да провери каква е ситуацията около учебника, кой е екипът, който го е написал, работили ли са психолози по него и как е станало одобрението от МОН.

„Разбрах, че миналата година родители самостоятелно са водили борба и са изпращали сигнали. След това са решили да се свържат с мен. За нас от ВОЛЯ децата и семействата винаги са били приоритет и имаме много инициативи”, каза Пешева.

Психологът и педагог Михаил Михайлов посочи, че според него в такива текстове имат място подобни въпроси и казуси. Допълва и, че те не са достатъчни. „Резултатите на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании показва, че в България се развива една възходяща тенденция в употребата не само на канабис и амфетамини. За около 10 години процентът на употребяващите се е увеличил”, заяви той.

ВОЛЯ предлага отнемане на книжката до живот на пияни и дрогирани шофьори

„Не само трябва да говорим, но е необходимо и да направим нещо повече ако искаме младежите да посягат по-рядко към тези вещества”, смята Михайлов.

Според психолога решаването на подобен казус предполага, че той е бил обсъден от учителя с учениците и е станало ясно какво се изисква да направят те. След това би трябвало да има обсъждане на написаното в текста. „Разбирам, че може да се внуши приятно отношение към употребата на наркотика, но мисля, че то се проявява при хора, които се тревожат да говорят с децата си по подобни теми”, аргументира се педагогът.

Пешева е категорична, че Министерството на образованието трябва да налага строг контрол върху всички учебници, които се спускат до учениците.

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.