Коментар по темата на журналиста и експерт по Западните Балкани Николай Кръстев

„Едва преди 3 години ние успяхме да подпишем договор за приятелство и сътрудничество със Северна Македония. Това споразумение бе чакано повече от 15 години. Ние сме в една много сложна ситуация, в която можем да препънем нашите съседи по пътя им към ЕС. Ситуацията изглежда парадоксална, защото Сърбия и Гърция са решили проблемите си със Северна Македония, а България е тази, която все още има спорове“, заяви в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" журналистът и експерт по Западните Балкани Николай Кръстев.

ЕС призова Скопие да спазва добросъвестно договорите със София и Атина

Той добави, че дори не смята спора около Гоце Делчев за нужен. „Няма нужда да се премахват паметници и да се сменят надписи. Гоце Делчев е наш, не само на България, но и на Северна Македония. Той трябва да бъде мост между нашите две страни. Полемиката ми се струва изкуствена и аз не разбирам естеството й“, добави Кръстев.

Борисов: Направихме възможно присъединяването на нашите братя от Македония към ЕС

Експертът е на мнение, че някой в Югозападната ни съседка има интерес отношенията с България да са нестабилни. Според него България има интерес Северна Македония да е близо до ЕС, а не до Русия. „Преди 4-5 години там имаше фабрика за фалшиви новини, която да влияе върху изборите за президент на САЩ. Ориентацията на Северна Македония към ЕС или Русия е важна за нас. Има много разумни гласове, които са за изграждането на силни отношения между двете страни. Ние сме и исторически свързани с тази държава“, каза Кръстев.

Целия разговор гледайте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.