Половината от наркотика е заловен в България

18 души са задържани, а 1 тон кокаин е иззет при международната операция „TORTA AHOGADA”, съобщават от МВР. Операцията се е провела от 31 януари до 14 април на територията на Испания, България, Нидерландия и Колумбия.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Престъпната организация, в която са участвали българи, испанци, колумбийци и нидерландци e контролирала канал за трафик на наркотични вещества. Трафикът се  e осъществявал под прикритието на легални търговски сделки, превозвани с контейнери на големи фирми спедитори, като кокаинът, е бил укриван в превозваната стока.

Според чуждестранни медии по случая в Испания са задържани 9 души, сред които бившият футболист на Реал Мадрид Едвин Конго и лекар, помагал на легендата Марадона да отслабне.

 

На 31 януари служители на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура задържаха в София близо 550 кг кокаин, импрегнирани в над 6 600 кашона с плодове, внесени от Колумбия. При акцията, са задържани четирима души, трима от тях са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за трафик на наркотици. Иззетото количество кокаин е на стойност над 19 милиона евро.

Целта на групата е била да организира на българска територия лаборатория, в която „химици“ да извлекат наркотичното вещество, а впоследствие то да бъде транспортирано в Испания и разпространено в държавите от Европейския съюз.

 

 

Задържането на колумбийския кокаин е резултат от участието на България в съвместно разследване срещу международна престъпна наркомрежа заедно с полицейските и прокурорски служби на Испания, Нидерландия, Колумбия и със съдействието на Интерпол и полицейски служби на САЩ.

„Разследването е установило, че кокаинът е внесен от международна престъпна мрежа, чиято цел е била да организира на българска територия лаборатория, в която химици да извлекат наркотичното вещество, което впоследствие да бъде транспортирано в Кралство Испания“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

В края на януари разследващите на зеленчуковата борса в столичния квартал „Слатина”, откриха кокаина от Колумбия.

 

 

Според разследването преди това дрогата е пътувала от пристанище Картахена в Колумбия през Солун до София и Ихтиман. Дрогата е била вградена в картонени кашони, пълни със зелени лимони и ананаси. След акцията в България заедно с международните служби се навързал пъзела за пътя на кокаина.

„Разследването е започнало преди година и половина от Националната полиция в Кралство Испания като основание за образуването му било получени данни за готвен трафик на кокаин, който е бил укрит в кафе“, каза още Милева.

Така на 14 април в Нидерландия бил задържан над тон кокаин. Били разкрити и две лаборатории. У нас задържаните по това дело са четирима, един от тях е бившият шеф на софийската митница Красимир Керемдчийски.

„Целта на организираната престъпност била периодично да внася огромни количества кокаин от Колумбия, импрегниран в опаковките на официални стоки“, посочи Сийка Милева.

В действията по неутрализиране на групата са участвали повече от 300 полицейски служители от различни полицейски агенции в Испания (Национална полиция), България, Колумбия (DIRAN), Нидерландия и САЩ (DEA, HSI и CBP), и със съдействието на Интерпол.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.