Според кардиолога България е успяла да ограничи разпространението на заразата

"Благодарение на правилната тактика и стратегия на правителството и Щаба избегнахме съдбата на други държави като САЩ, Италия и Испания. Успяхме да ограничим разпространението на заболяването. От голямо значение бяха тези хора, които бяха дисциплинирани", заяви в ефира на "Събуди се" кардиологът и директор на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Той обяви, че подкрепя решението за отбелязването на 24 май при строги епидемични мерки, тъй като риск от заразяване все още е налице.

19 са новите случаи на коронавирус в страната (ВИДЕО)

"Мисля, че навреме се облекчиха всички мерки, защото те бяха съобразени с анализ на реалната действителност. Апелирам още веднъж към българските граждани да не забравят, че опасността още не е преминала. Аз съм оптимист по природа. Дори коронавирусът да се завърне през есента, той ще се срещне с наличен имунитет в част от населението, няма да е нов. Мисля, че до септември ще сме по-подготвени за среща с вируса, отколкото сега", смята той и подчерта, че създаването на ваксина е близо. Според Начев положителното от пандемията е, че много хора са си припомнили, че трябва да се спазва лична хигиена.

Бум на пациенти след "отварянето" на болниците

"Първото, което съветвахме нашите пациенти, беше да не тичат към болниците, ако имат някакъв проблем. По този начин пазихме от една страна персонала на болницата, от друга страна - здравето на пациентите. Защото нашите пациенти са сърдечно болни, със сърдечно-съдови заболявания и са по-податливи на всяка инфекция", обясни Начев.

 

 

Според него разумното поведение в подобна ситуация е да направиш всичко възможно, за да опазиш околните. Медикът обаче подчерта, че е разумно и ако на лице са някакви оплаквания, те да не се неглижират заради страх от коронавируса. Той препоръчва на пациентите си да се свържат с лекар, ако не се чувстват добре.

Целия разговор с проф. Генчо Начев гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.