Първоначално състезанията ще се провеждат без публика

Формула 1 няма да отменя състезание дори ако пилот даде положителен тест за COVID-19, заяви босът на най-престижната автомобилна надпревара Чейс Кери.

Американецът говори, след като спортът публикува първоначален календар с осем състезания, като стартът на сезона е на 5 юли в Австрия. Откриващото състезание на 15 март в Австралия бе отменено, след като член от тима на Макларън върна положителна проба за новия вирус преди старта на уикенда.

Формула 1 се завръща на 5 юли

„Лице с положителна проба за заразата няма да доведе до отмяна на състезание. Окуражаваме отборите да провеждат необходимите процедури при положителен тест като поставянето на заразения под карантина. Имаме възможност да ги изолираме в хотел и да заменим това лице. Тим, който не може да се включи в състезанието, няма да стане причина за отмяната му…ще имаме процедура и намирането на заразен няма да доведе до отмяна. Ако пилот е с инфекция, отборите разполагат с резервни състезатели“, започна той за официалния сайт на Ф1.

Почина легендата на Формула 1 Сър Стърлинг Мос

Формула 1 възнамерява състезанията да се провеждат без публика, поне първоначално, и тимовете ще летят с чартърни полети и ще бъдат изолирани от местното население. Кери акцентира върху „списък от препоръки“, дълъг около 80-90 страници, в който детайлно са представени процедурите при пътувания, хотели, храни, поведение на пистат и тестване. Ф1 очаква около 1 200 души персонал, като 10-те тима ще бъдат лимитирани до максимум 80 души всеки в сравнение с традиционните 130.

Формула 1 обмисля състезания без публика

Кери добави, че се надява да финализира останалата част от календара до края на юни, като потвърди, че има някои състезания, които в момента са включени, но могат да не се проведат. Въпреки това спортът има алтернативи при подобен сценарий. Шефът на Ф1 защити решението да се завърне към спорта, казвайки, че правителствата в най-засегнатите страни подкрепят рестарта. „По-голямата част от света продължава напред и мисля, че е важно да осъзнаем, че преустановяването има здравни, социални и икономически последствия, които са дълготрайни“, завърши той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си