От Дирекция „Социално подпомагане” поискали от полицията помощ, за да бъде изведено детето

Баща търси истината за смъртта на 3-годишния си син. Детето е изведено от дома си и настанено в приемно семейство. Дни след това то починало. По случая тече разследване, а родителят иска да научи истината за смъртта на детето си.

Шукри Зекериев разбира за смъртта на малкия Лютфи от социалните и полицията. 

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Жилища на починала жена станаха собственост на жители на "Факултета"

8 дни преди това Лютфи е изведен от дома им, за да бъде настанен в приемно семейство. Причината – проверка, предизвикана от желанието на бащата да получи пълно попечителство върху детето, тъй като майката живее в Германия.

 

 

„Искахме да отидем в Турция на преглед. Детето беше болно. Имаше бъбречна недостатъчност”, добавя бащата. Във връзка с това на 15 май социални работници посещават дома на Шукри.

3-годишният Лютфи страда от бъбречна недостатъчност и постоянно се нуждае от редовен прием на лекарства.Пропускането му може да бъде фатален. При предаване на детето бащата е предоставил медицински документи, включително и лекарствата, които му е давал. Съответно и начина, по които да бъдат давани на момченцето. Всичко това е предадено на приемното семейство, което е било уведомено.

"При самото предаване – на територията на отдел "Закрила на детето" във Велики Преслав, медицински преглед на детето не е извършван. Впоследствие вече – всяко задължение на приемното семейство, което те са си изпълнили е контакт с личен лекар и уведомяване за здравословното състояние на детето. Принципно не е имало никакъв проблем, поне това ни е известно", заяви Мартина Драгнева, Регионална дирекция “Социално подпомагане” - Шумен.

Регионална дирекция “Социално подпомагане” - Шумен установява, че поведението на бащата е неприемливо. Служителите търсят съдействие от полицията, за да изведат момченцето от дома му. Заключението на специалистите е, че има опасност за живота на детето, липсват и адекватни родителски грижи. 

Изясняват причините за пожара във "Факултета"

Според проверката на разследващите обаче лекарствата за хроничното заболяване на детето са давани редовно.

Прокуратурата в Търговище е образувала досъдебно производство за смърт по непредпазливост. Дирекция "Социално подпомагане" също извършва вътрешна проверка.

Повече по темата гледайте във видеото

Репортер: Деян Герговски

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.