На много места се активираха свлачища

Пороите причиниха щети на много места в страната. Пътят Орешак - Черни Осъм беше временно затворен заради големи количества свлечени дървета и земна маса. Няма пострадали хора и къщи с щети.

Жълт код за гръмотевични бури и силни валежи в цялата страна

Служители на полицията отбиваха движението при Троянския манастир. Тежки машини разчистиха терена и пътят беше освободен за движение още през нощта.

Валежи и опасно време утре, градушка падна в София (ВИДЕО)

В Община Свищов пороят изкорени дървета, отнесе шахти и разби пътната настилка. Активирали са се свлачища и на места има до половин метър кални наноси. Дворовете на хората са наводнени, а гаражите им са пълни с кал. Наложи се да се отводняват улиците в няколко населени места.

Воден апокалипсис имаше и в Раковски. Градушка съсипа реколтата, а градът заприлича на Венеция. Десетки улици бяха под вода. Една от наводнените къщи в Раковски е тази на Йовка Балабанска. Водата стигнала половин метър и залялаприземните помещения и част от първия етаж.  „40 легена боже би вода съм изхвърлила от коридора и от килера навътре”, обясни тя.

Минути след наводнението до къщата паднал и силен гръм. Електричеството прекъснало за секунди и станал токов удар. Изгорил един от телевизорите на семейството.

 

 

Почти във всеки двор земеделската продукция, на която разчитали много семейства сега е унищожена. Едрите ледени късове са прекършили и обрулили насъжденията Дори предпазната мрежа не е успяла да спаси доматите на Слави Деривански.

18 часа след бедствието ледените късове все още стотят в нивите на хората. Дърво е паднало и е затиснало кола.

Една от причините градът да се превърне във Венеция са били запушените шахти. „Имаше много вода, но и действително пясък и пръст са затлачили шахтите и сега ще ги отпушваме. Хората обвиниха за леденото бедствие близкия полигон за борба с градушките”, каза кметът на града Павел Гуджеров.

От Министерството на земеделието съобщиха, че протиградните площадки край Раковски са изстреляли над 20 ракети вчера, за да разбият опасният облак, иначе пораженията щели да бъдат още по-големи.

 

 

 

„МВР са подали сигнал за паднало дърво на един от изходните пътища. За по-големи и значителни щети нямаме информация. Говорил съм и със земеделските производители. Днес те ще обиколят посевите си и ще преценят какви са щетите”, обясни кметът на Раковски Павел Гуджеров.

„Градушката беше най-голяма в квартал „Генерал Николаево”. В нашия двор има малки щети по посевите. Още няколко сантиметра обаче ни деляха от това водата да влезе и в къщата”, разказват жителите на града.

Страшна буря удари и Пловдив, светкавици раздиряха небето близо половин час.

 

 

45 минути е продължил поройният дъжд в "Казичене" снощи. На места водата е достигала над коляното.

„Щетите са доста. Водата ми влезе в къщата. Това не се случва за първи път и никой не е взимал отношение до този момент. Искам да благодаря на кмета, който беше тук до 23 часа снощи. Това се случва за първи път”, разказват семейство Оронови.

 

 

„Благодаря на Красимир Иванов от Аварийна помощ. Те реагираха веднага и си свършиха работата много добре. Водата е влязла в много къщи, а тази влага няма как да изчезне за няколко дни. Аз съм на 50 години и от дете слушам, че трябва да има канализация. Никой не знае кога за последно са почиствани уличните шахти. Водим се столичани, но за мен ние не сме такива”, казва кметът на "Казичене" Григор Григоров.

Той допълва, че може да се помогне на нуждаещите се само с човешка сила. "Ние нямаме и бюджет и изцяло разчитаме на Столичната община", допълни Григоров.

 

 

А около 18 часа мълния удари къща в село Каравелово, близо до Карлово. Имотът е обитаван от самотноживееща жена. Покривът на дома й се е запалил и е изгорял.  За щастие тя не е пострадала, но е останала без дом. 

За днес в цялата страна е в сила жълт код за проливни валежи и гръмотевични бури. Опасността остава активна и за утре. В следобедните часове има условия в някои райони да паднат до 30-40 литра дъжд на квадратен метър. очакват се мощни гръмотевични бури.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.