Председателят на АИКБ е на мнение, че кризата ще бъде по-тежка от тази през 2008 година

„През последните три седмици броят на новоназначените работници е по-голям от освободените. Това е в резултат на доминиране на тенденцията за назначаване на сезонните работници в туризма и строителството. През есента ще има обратна тенденция. Ако дотогава не се почувства по-осезаемо отблъскване от дъното, на което се намираме, има опасност да се увеличи безработицата”, заяви председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на „Здравей, България”.

Сачева: Ако има втора вълна на безработица, тя ще е през септември или октомври

От АИКБ смятат, че "дъното" е достигнато през май, но през юни няма видимо изтласкване. Според Велев може да има повишаване през юли. Той е на мнение, че кризата ще бъде по-тежка от тази през 2008 година.

„Ние настояваме е да се направи нов дизайн на мярката за подкрепа на заетостта, за да се противодейства на този взрив на безработицата. Февруари се оплаквахме от недостиг на работна ръка, а само за април имаме 1,77% увеличение. След година и половина пак ще стигнем до стремежа да искаме да внасяме работници. Единият сценарий е да се върнем към миналогодишните нива на продажби през 2021г. Ако това се случи, отново ще имаме недостиг на работна ръка”, обясни председателят на АИКБ.

Удължават мярката 60/40 до септември

Според него, ако сега бизнесът не успее да задържи хората на работа, ще им бъде още по-трудно. Мярката за подкрепа на заетостта ще има нов дизайн от 1 юли.

При среща между бизнеса и премиера се стигна до решението за споразумение минималната заплата да е според професията. Велев определя това решение като огромен успех.

„От няколко месеца преговаряхме със синдикатите. Постигнахме съгласие по над 40 реформи, които предложихме на правителството. Споразумението е тристранно и в него в средносрочен план са обосновани реформи, за които трите страни са съгласни, че трябва да ги подкрепят. Една от тези 40 е за договаряне на национална минимална работна заплата и на тази основа договаряне на минимални работни заплати по икономически дейности”, обясни той. Според него в страните, където има такава практика, минималните работни заплати са с 60% по-високи.