Президентът Радев наложи вето на промените

„Няма дублиране на звена. Едната служба – НСО, в своя закон има ограничен кръг от хора, които може да охранява. Държавната ни администрация – данъчни, митничари, хора, които се борят с контрабанда и са потенциално застрашени, към момента не могат да бъдат пазени”. Това каза депутатът Маноил Манев в ефира на „Здравей,България” по повод ветото на президента Радев върху промените в Закона за МВР.

Президентът наложи вето върху промените в Закона за МВР

Сред мотивите на държавния глава е, че създаването на нова Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма” ще дублира функциите на НСО. Това пък било условие за неефективно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност.

„НСО е служба на президента по закон. МВР има своята функция по охрана на лица и създаване на възможност за спокойно живеене. С тези промени се създава възможност МВР да охранява лица от администрацията, които не са включени в закона”, обясни депутатът от ГЕРБ.

Според него няма да има промяна и в закона за движението на автомобили със специален режим. Те ще спазват правилата на Комисията, която координира правилата за движение.

До 2000 лв. глоба, ако докоснеш полицай

„Комисията и сега работи по закона за НСО. Той обхваща всички служби, които имат отношение към охраната – ДАНС, МВР и НСО”, обясни Манев.

Депутатът коментира и публикуваните в медии снимки на премиера Борисов от неговата спалня. Той припомни, че офицер на НСО е задържан за участие в престъпна група за извършване на поръчкови убийства. Според него има проблеми в Службата, но те трябва да бъдат решавани със сериозен дебат.

„Тези мотиви на президента най-вероятно са писани от секретаря, който е бивш вътрешен министър и отговаря по правните въпроси, и след това са предадени на премиера. Този елемент трябва да го отчетем и внимателно да следим какво се случва. Онзи, който пише мотивите, че в МВР има проблем, оказва влияние в определени структури”, заяви Манев.

Целия разговор гледайте във видеото.