Пробите върху животни показали, че препаратът е безопасен

Във Великобритания започнаха да инжектират 300 души с експериментален продукт срещу коронавирус. Ваксината е разработена от Имперския колеж на Лондон, а пробите върху животни показали, че препаратът е безопасен.

Първият инжектиран пациент е 39-годишна жена, работеща във финансовия сектор. Ако тестовете се окажат успешни, ще има втори кръг. В него ще участват около 6000 души.

Към този момент общо 13 ваксини в шест държави са в напреднал етап на разработка.

„Решението дойде от усещането, че не знам какво да направя, за да помогна. После се появи вариантът да стана доброволец. Осъзнавам, че няма да можем да се върнем към нормалния начин на живот, ако нямаме ваксина. Искам да съм част от този процес", каза Кати, която е доброволец.

„Ваксината е направена така, че можем да произведем два милиона от едва литър препарат. Представете си една еднолитрова бутилка лимонада - такова количество ще ви даде дози за 2 милиона души. Така, ако ваксината е успешна, което е едно голямо "ако", ще сме способни да започнем производство за целия свят много по-лесно. Няма да се налага изграждането на големи фабрики”, поясни Робин Шатък, ръководител на научния екип.

СЗО: До края на годината ще има стотици милиони дози от ваксината срещу коронавируса

Излекувани от COVID-19 даряват плазма във ВМА (ВИДЕО+СНИМКИ)

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.