Това, което се случва, е очаквано, заяви още проф. Костадин Ангелов

„Това, което се случва, е очаквано заради всички онези хора, които не спазваха мерките. Цифрите на заразените днес са доста по-големи от вчерашните, но е важно какъв процент от тези хора имат нужда от болнично лечение, от интензивни грижи. В момента ситуацията изглежда контролируема”. Това заяви в предаването „Здравей, България” директорът на „Александровска болница” проф. Костадин Ангелов.  

ДРАСТИЧЕН СКОК: 240 са новите случаи на коронавирус

Кога ще бъдат запълнени и интензивните легла, д-р Ангелов не се нае да прогнозира. „Видяхме, че голяма част от прогнозите, дадени в началото, не издържаха проверката на времето. Следим динамиката за 1-2 седмици и на тази база се взимат решения. Ако видим, че тази ситуация започва да заплашва капацитета на лечебните заведения, ще се вземат мерки”, допълни проф. Ангелов.

„Не мисля, че пак трябва да се връщаме към барикади и да затваряме градове, но тези мерки са възможни”, коментира още директорът на „Александровска болница”.

По думите му българската система е изправена пред огромно предизвикателство по отношение на специалистите по здравни грижи. „Имат много извънреден труд, много нощен труд. По целия свят пациентите, които имаха нужда от болнично лечение, не бяха лекувани само от инфекционисти, а от всякакви специалисти”, обясни проф. Ангелов. И допълни, че такъв проблем не се решава за няколко дни.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си