Демонстрациите бяха концентрирани около Площада на мъчениците

Един служител по сигурността е загинал, а 238 протестиращи са ранени по време на протестите този уикенд в ливанската столица Бейрут срещу правителството и икономическата криза в страната - напрежение, което се засили след мащабната експлозия в пристанището на Бейрут миналия вторник, съобщава БГНЕС.

Демонстрациите бяха концентрирани около Площада на мъчениците в центъра на Бейрут и в сградата на парламента.

Според информация на Ливанския червен кръст, от 238 ранени, 63 са хоспитализирани.

Протестиращите са нападнали сградите на Министерството на икономиката и околната среда, както и сградите на Асоциацията на банките.

Взривът в Бейрут отвори 43-метров кратер (СНИМКИ)

Според доклади от силите за сигурност, протестиращи са проникнали в сградите на банковата асоциация, където са унищожили официални документи и мебели.

Армията на страната поиска от ливанците да изразят исканията си по мирен начин, да спрат демонстрациите и да не атакуват правителствената собственост.

Най-малко 158 души са загинали досега, а над 6 000 са ранени в резултат на мащабната експлозия във вторник в пристанището на Бейрут, но броят продължава да расте, тъй като продължава работата по издирване на изчезнали под руините.

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА В БЕЙРУТ: Сблъсъци между силите на реда и протестиращи

Губернаторът на Бейрут Мерван Аббуд заяви, че щетите, причинени от експлозията, могат да надхвърлят 15 милиарда щатски долара.

Трагедията дойде в момент, когато Ливан преживява най-тежката си икономическа криза, включително драматичен спад на стойността на лирата спрямо долара.

Протестите в центъра на Бейрут, на Площада на мъчениците, срещу икономическата криза продължават няколко седмици, така че пътищата, водещи към сградата на Парламента са затворени с прегради от месеци.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.