Силата му се равнява на земетресение със сила 3,3 по скалата на Рихтер

43-метров кратер е останал след взрива в Бейрут, а силата му се равнява на земетресение със сила 3,3 по скалата на Рихтер. Данните бяха оповестени в неделя от служител на сигурността, предаде БТА. Агенцията цитира доклади на френски експерти, които извършват оценка на бедствието в района.

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА В БЕЙРУТ: Сблъсъци между силите на реда и протестиращи

Взривът беше регистриран и от сензорите на Американския институт по геофизика (USGS), като силата му е била равностойна на земетресение с магнитуд 3,3.

Според доклада на френските експерти инцидентът е станал вследствие на искра от заваряване в близост до амониевия нитрат, която го е възпламенила.

СЛЕД ВЗРИВА: Повече от 60 души се водят безследно изчезнали в Бейрут

Амониевият нитрат се ползва за тор в земеделието, но и за компонент в производството на експлозиви за добив на инертни материали. Години наред химикалът, който е изключително взривоопасен, е престоявал на пристанището.

Съоръжението, където се е съхранявал амониевият нитрат, се запали вечерта на 4 август, като в рамките на 33 секунди са се случили две експлозии.

Версиите за запалването му все още са разнопосочни: от заваръчни работи в склада до торби с фойерверки, за които се предполага, че се съхраняват в склада заедно с амониевия нитрат.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.