Според учените, пиенето на две или три чаши кафе на ден може да намали риска сериозно

Група изследователи откриха, че ако всеки човек по света пие поне две чаши кафе всеки ден, няколко стотин хиляди души по-малко биха умрели от рак. За възможната превенция на рак на черния дроб се съобщава в статия, публикувана в списанието Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

СЗО: Очакваме краят на пандемията след по-малко от 2 години

Според учените, пиенето на две или три чаши кафе на ден може да намали риска от развитие на болестта с 38%, а рискът от смърт от болестта - с 46%. Ако човек увеличи приема си до четири или повече чаши на ден, рискът се намалява с 41%, а вероятността да умре със 71%.

За да определят глобалния ефект от пиенето на кафе, експерти са анализирали статистиката Global Burden of Disease 2016, свързана с рак на черния дроб. През посочената година е имало 1,24 милиона смъртни случая от рак на черния дроб. При отчитане на влиянието върху заболяването, кафето се оказало способно да спаси 452 861 души с две чаши дневно и 723 287 души с четири чаши дневно.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.