От СЗО смятат за реалистично тя да бъде одобрена и пусната не преди средата на следващата година

Продължава тенденцията за трайно увеличаване на новите случаи на COVID-19 по света. Редица страни, сред които Франция, Русия, Италия и Швейцария регистрират рекорден брой новозаразени за денонощие от месец май насам. На този фон разработването на подходяща ваксина се превръща в международна надпревара.

Резултатите от изследванията на руската ваксина „Спутник V”, показват, че препаратът е 100% ефективен. Данните са публикувани в авторитетно британско научно списание. Отбелязва се, че всички доброволци са развили стабилен имунен отговор. Отчетеното ниво на антитела е 1,5 пъти по-високо в сравнение с това на преболедували инфекцията. Русия лицензира ваксината през август, на фона на международни критики, че това е станало без предоставяне на необходимата информация.

179 са новите случаи на COVID-19 у нас

Междувременно от СЗО предупредиха отново за опасностите от национализъм по отношение на ваксината.

„Нито една ваксина няма да бъде масово предлагана преди регулаторните органи, правителствата и Световната здравна организация да се сигурни, че тези ваксини отговарят на минималните стандарти за ефикасност и безопасност”, заяви Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

От СЗО смятат за реалистично ваксина да бъде одобрена и пусната не преди средата на следващата година. Не така обаче смята американският президент.

„Имаме три ваксини, които са във финален етап на клинични тестове. Говорих с шефа на „Пфайзер”, страхотен човек, който ми каза, че очакват резултатите от тестовете много скоро. Вървим по план да сме готови с ваксина преди края на годината и може би дори преди 1 ноември. Смятаме, че можем дори да се сдобием с ваксина през октомври”, заяви Доналд Тръмп.

В същото време американски компании, разработващи ваксини срещу коронавируса, планират да се обърнат към властите в САЩ с молба да не се бързат със сертифицирането и регистрирането, докато не се докаже безопасността и ефикасността на ваксините. Сред компаниите, планиращи да направят това, са „Модерна”, „Пфайзер” и „Джонсън енд Джонсън”.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.