Темата коментира Георги Свиленски от партията

БСП остана без вътрешна опозиция в новия Национален съвет. Членовете на Пленума бяха избрани след двудневен конгрес. Резултатите показват основна промяна в състава му. В ръководството не влизат знакови имена, сред които президентът на ПЕС и бивш лидер на столетницата Сергей Станишев, Атанас Мерджанов, Красимир Янков и Георги Пирински.

„Това е вотът на делегатите от конгреса, на социалистите, които са упълномощени от своите организации да представляват партията и да вземат решението. Не можем да говорим за някакво еднолично решение на Корнелия Нинова и на бившето Изпълнително бюро или на стария Национален съвет”, обясни Георги Свиленски. 

Знакови имена в БСП останаха извън новия Национален съвет

Той коментира и мненията на вътрешната опозиция в партията, че пътят за едноличното управление в БСП е отворен, както и думите на Сергей Станишев, че левицата вече е лидерска партия без идейна основа. 

„Станишев заяви това след Конгреса, след като видя, че не е избран в Националния съвет. Предния ден, когато течаха изказванията, той не говори. Учудвам се защо тогава не каза: „Разчиствате пътя, постъпвате тоталитарно, правите Съвета гумен печат”, заяви Свиленски. 

Според него, в по-широк контекст, би било нормално Станишев да бъде избран и припознат от делегатите. Фактът, че това не се е случило, Свиленски си обяснява с разминаване между онова, което той прави, и желанията на делегатите и социалистите.

„Михаил Миков сам заяви, че няма да участва. Станишев реши да се включи в надпреварата и получи отговора от Конгреса”, добави членът на Националния съвет на БСП. 

50-И ЮБИЛЕЕН КОНГРЕС НА БСП: Ще остане ли вътрешната опозиция в ръководството?

Той коментира и оттеглянето на Калоян Методиев от екипа на президента и дали присъствието му на празненство на БСП има връзка. „Нито един от двамата не заяви такава причина. Ще заблудим, ако вменим, че има подобна връзка. Не знам каква е причината да се разделят. Ние от други институции не се интересуваме. Аз не познавам г-н Методиев”, категоричен беше Свиленски.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.