Националният съвет на партията се събира на първото си заседание

БСП с ново Изпълнително бюро, две седмици след края на 50-я конгрес. На него за лидер на партията беше преизбрана Корнелия Нинова, което доведе до сътресения в партията.

Нинова ще има четирима свои заместници, като нов ресор е коалиционната политика. За него ще отговаря Атанас Зафиров. Другите заместник-председатели са Кристиан Вигенин, Владимир Москов и Ирена Атанасова. Изпълнителното бюро беше подкрепено от 136-ма души от общо 187 членове на Националния съвет. 

„По принцип това е лично решение на председателя, но то колкото е лично, толкова е и политическо. Изключително важно е какъв ще е сигналът, който ще даде Корнелия Нинова с предложеното Бюро”, каза Костадин Паскалев.

Кирил Добрев, който беше конкурент на Нинова за лидерския пост, каза преди заседанието, че няма да приеме да е част от Изпълнителното бюро, дори да бъде предложен, защото не вярва, че политиката на партията ще се промени. „Има два пътя, по които може да тръгне ръководството. Единият - по пътя на консолидация, другият - по пътя на конфронтация. Надявам се г-жа Нинова да се вслуша в менторите си и да избере пътя на консолидация”, коментира той.

На влизане кметът на Перник Станислав Владимиров изрази надежда за консолидация. „Силно се надявам да спрем да се занимаваме с вътрешнопартийните ни глупости, защото последните месеци вместо да се обръщаме към хората с конкретни послания и идеи, ние посочваме врага с партиен билет”, каза той.

На днешното първо заседание БСП прие да има експертни съвети, които да подготвят становища и предложения по националните политики. Те ще бъдат 17, точно колкото и каквито са и министерствата в правителството на България в момента.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.