Тя се тества и в Южна Африка

Масово използваната ваксина БЦЖ срещу туберкулоза ще бъде тествана върху служители на първа линия във Великобритания като част от глобален процес за установяване на ефикасността й срещу COVID-19, предаде Ройтерс.

„Темата на NOVA”: Ролята на БЦЖ ваксината срещу COVID-19

Ваксината БЦЖ (BCG - Бацил на Калмет и Герен), използвана за предпазване от туберкулоза, предизвиква широк имунен отговор и е доказано, че предпазва от зараза или тежко заболяване с други респираторни патогени, предаде БТА.

"Доказано е, че БЦЖ ваксината повишава общия имунитета, което може да предложи известна защита срещу COVID-19", казва професор Джон Кембъл от университета на Ексетър.

"Целта ни е да установим дали БЦЖ ваксината би могла да помогне за осигуряване на защита на хората, които са изложени на риск от COVID-19. Ако ефикасността й се потвърди, ще можем да спасяваме човешки животи по достъпен начин", допълва Кембъл.

Борисов: Кристин Лагард се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина (ВИДЕО)

Проучването във Великобритания е част от по-мащабно изследване под ръководството на Австралия, което стартира през април и се провежда също в Нидерландия, Испания и Бразилия. БЦЖ ваксината се тества като защита срещу COVID-19 и в Южна Африка.

Изследователите обаче предупреждават, че набирането на доброволци преди зимните месеци може да бъде затруднено във време, в което страната трябва да се справя с втора вълна от инфекции.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.