„Ние сме дълбоко във втората вълна”, смята още тя

„Данните от Центъра за контрол и превенция на заболяванията показват, че вирусът бързо се разпространява в цяла Европа, ние сме дълбоко във втората вълна. В момента все повече хора се заразяват”, каза ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен. И предупреди, че се очаква броят на инфектираните да скочи рязко в следващите 2-3 седмици.

ЕК: Няма да има достатъчно ваксини за европейците преди 2022 г.

Фон дер Лайен, подкрепена от своя научен съветник Питър Пайът, заяви, че ще призове лидерите на държавите членки да осигурят по-добро споделяне на данни чрез платформата, създадена от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

„Това ще ни помогне да разберем къде например може да бъде организиран капацитет на интензивно отделение или трансгранична грижа за пациенти, когато е необходимо”, допълни Фон дер Лайен. Германия вече е започнала да приема пациенти от претоварени болници в Белгия и Нидерландия.

ВТОРАТА ВЪЛНА: Европа губи контрол над пандемията

Фон дер Лайен, която е работила като епидемиолог преди да влезе в германската политика, заяви, че ще създаде платформа за националните научни съветници от 27-те държави-членки на ЕС, за да споделят своите планове.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС