Според анестезиолога от „Софиямед” здравният министър с право може да прекрати финансирането на болница от НЗОК

„Ние сме държава, която е построена на правила и законност. Министърът на здравеопазването е органът, който издава разрешението за всяко здравно заведение – частно, общинско или държавно. В неговите правомощия е не само прекратяването на договор между болница и Здравната каса. Ако не се изпълняват национални противоепидемични мерки – може да се премине и към отнемане на лиценз – временно или трайно”. Така анестезиологът от УМБАЛ „Софиямед” д-р Иван Колчаков коментира думите на здравния министър, който се закани да прекрати плащанията от НЗОК, ако болници не изпълняват заповедите му.

"Темата на NOVA": Близка среща с невидимия враг - коронавируса (ВИДЕО)

Той посочи още, че няма значение каква е собствеността на едно здравно заведение, защото то участва в националната здравна система. 

Д-р Колчаков обясни и какви са стъпките, които се предприемат, в случай, че в болницата, в която работи отиде пациент със симптоми на коронавирус, но без PCR тест.

„Вече в България работи Национален координационен център, в който има пълна информация за наличностите на свободни легла във всички здравни заведения. Ние не можем да върнем пациента, а трябва да установим дали има заразяване. Ако има – се информира координационният център и в случай, че при нас няма места, той се транспортира до най-близката болница”, каза анестезиологът.

Колко успешен е методът с кръвна плазма при лечението на COVID-19?

Докато пациентът изчаква резултатите от теста си, за него се полагат грижи, категоричен беше д-р Колчаков. Анестезиологът  разясни, че в „Софиямед” има 35 легла, които са запълнени. 30 от тях са за по-леките случаи на COVID-19, а 5 са интензивните. Има обаче възможност за разкриване на общо 60, с което болницата утроява капацитета си.

Според него българската здравна система в момента се справя на средноевропейско ниво. Допълни обаче, че в нея има много тежки проблеми.

„На първо място проблемът е с човешкия фактор. Ние сме го казвали многократно. В момента медицинските сестри са под 30 000. Има и много възрастни лекари, които продължават да работят”, заяви д-р Колчаков.

1225 новозаразени и 19 починали с COVID-19

Той бе категоричен, че проблемът в здравеопазването е хроничен. „България си позволява лукса от десетилетия наред да отделя два пъти по-малък дял от БВП за здраве, отколкото е средноевропейският. В Европа се отделят 9-10%, у нас делът винаги е под 5%. В пари това означава – България годишно има около 700 лв. за здраве. В Европа средното е около 3 500 евро”, обяви медикът.

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.