Безопасен ли е уредът за здравето ни?

Повече от 40 години микровълновите фурни ни помагат да приготвяме и претопляме храната бързо и са неразделна част от готвенето. Мнозина имат микровълнова фурна у дома, но някои все още се съмняват колко безопасно е да използвате това устройство всеки ден. Дали си струва да се страхуваме от микровълновите печки?

Прост трик как да затопляме равномерно храната в микровълнова

Принципът на работа на микровълновата фурна

Когато потребителят включи микровълновата фурна, в нея започва радиочестотно излъчване. Вълните взаимодействат с водата и мазнините в храната и ги загряват. Така се извършва готвенето в микровълнова фурна.

Сигурно сте забелязали, че храната в микровълновата печка не се загрява равномерно. Разликата между микровълнова и обикновена фурна е, че в нея чинията се загрява отвътре навън, тоест първо се загрява центърът.

Проф. Кантарджиев: Храната за 2 мин. в микровълновата и няма коронавирус

Някои хора се плашат от съвременните технологии. Те са убедени, че микровълновата фурна излъчва вредно лъчение и храната, приготвена в нея, вреди на човешкото здраве. Отчасти са прави - устройството излъчва определено количество радиация, но е доказано, че то е напълно безопасно за хората.

Учените отдавна доказаха, че вълните, излъчвани от такива домакински уреди, не са в състояние да променят структурата на ДНК, тъй като в тях има твърде малко енергия. Можете спокойно да ядете храна, приготвена или загрята в микровълновата печка.

КЗП: Не сушете маските в микровълновата

Имайки предвид принципите на микровълновите фурни, можем да кажем със сигурност - това устройство е подходящо за готвене и затопляне на храни с високо течно съдържание. Например, вместо да варите или приготвяте зеленчуци на пара, можете да ги обработите топлинно в микровълнова печка. Това значително ще намали времето за готвене и използваната електроенергия.

9 храни, които може да хапвате вечер, без да се чувствате виновни

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС