Апелът за затваряне на училищата дойде от Асеновград

Учителите от Асеновград с призив към министъра на здравеопазването да затвори всички училища в страната и децата да продължат обучението си в онлайн среда. В противен случай заплашиха с бойкот. Преподавателите от Асеновград се обявиха против връщането от утре на децата от 5 до 12 клас в училищата.

„Отправям апел към министъра на образованието за незабавно затваряне на всички училища в община Асеновград поради голямата заболеваемост. Ако не ме чуят, няма да дойдем. Абсолютно бойкот на системата. Призовавам всички родителите да не пускат учениците в час. Опасно е, страшно е. Няма нужната хигиена”, заяви Анелия Ставрев,  учител в СОУ“Княз Борис Първи“- Асеновград.

Фандъкова: След 27 ноември не можем да върнем всички ученици в час

 

 

„Не мога, не съм способна да ги накарам шест часа, докато трае моето работно време да стоят с маски, а това е препоръчително, въпреки че родителите смятат, че така се  задушават децата”, категорична е Жанета Дизалджова, начален учител в ОУ“Петко Каравелов“- Асеновград.

По данни на Регионалния инспекторат по образованието заболеваемостта сред учителите и учениците в Пловдивска област е  ниска около 3 процента. Според преподавателите данните се разминават.

„Има заразени колеги, има някои болни от COVID-19. Има други, които не смеят да си направят тестове”, твърди Павлина Костадинова, учител.

МОН взе окончателно решение за маските в час

Учител преди 20 дни е преболедувал коронавируса. Смята, че училищата са инкубатор на заразата и на работното си място се е разболял.

„Предполагам, че в час. Аз работа вкъщи не съм имал, посещения в някакви заведения, нощно клубове … предполагам, че в училище”, заяви Бойко Стоянов, преподавател по география и икономика.

Според учителите графиците, които сега изготвят директорите са нефективни. Задължават 40 % от учениците да са в присъствена форма в класните стаи. В училищата няма техническата възможност да се преподава едновременно в клас и в електронен вариант на онези, които са вкъщи. Твърдят, че онлайн обучението засега е най-добрият вариант.

„Това никога не се е случвало в час да се вземе толкова много материал, защото те слушат през цялото време. Няма шум. Не си пречат”, твърди Анелия Ставрева- учител в СОУ“Княз Борис Първи“- Асеновград.

МОН взе окончателно решение за маските в час

Част от родителите в Асеновград заплашиха, че утре няма да пуснат децата си на училище.

Гина Колакова – родител на първокласник: „Заявявам, че детето ми утре няма да  посещава учебни занятия. Пропуските в образованието могат да бъдат наваксани, но един човешки живот не може да бъде върнат”.

250 родителите от Пловдивска област са подали декларации, че децата им ще учат само от вкъщи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.