Това твърдят специалисти от САЩ

Специалисти от медицинския център на университета в Рочестър, САЩ, откриха връзка между вейпинга и замъгляване на съзнанието, съобщи електронното издание "Медикъл Експрес".

И възрастни, и деца, които пушат електронни цигари, по-често съобщават трудности при концентриране, запомняне или вземане на решение в сравнение с връстниците си, които не пушат нищо. Резултатите от изследванията сочат, че е по-вероятно децата да изпитват замъгляване на съзнанието, ако са започнали да пушат електронни цигари, преди да навършат 14 години.

Учени от университета са анализирали под ръководството на преподавателя д-р Донгмей Ли данни от две мащабни национални проучвания, проведени в САЩ.

"Изследванията ни са поредното доказателство, че вейпингът не бива да се възприема като безопасна алтернатива на пушенето на тютюн", казва Ли.

ОКОНЧАТЕЛНО: Забраниха продажбата на наргилета за непълнолетни

Резултатите от проучването са публикувани в сп. "Табако индюсд дизийзис" и "Плос Уан". Авторите са анализирали данни от проучване сред 18 000 ученици в национално изследване за употреба на тютюн от младежи и над 886 000 отговора в телефонно проучване сред възрастни за рискови фактори в поведението. И в двете национални проучвания са зададени сходни въпроси за пушенето на цигари и електронни цигари, както и за паметта, вниманието и мозъчната функция.

И двете проучвания показват, че хората, които пушат, независимо на каква възраст са, е по-вероятно да съобщят за проблеми в мозъчната дейност. Хора, които пушат само електронни цигари, или такива, които пушат само цигари с тютюн, съобщават за замъглено съзнание по-често в сравнение с другите, които не пушат нищо.

Тийнейджърите, пушещи електронни цигари - с по-голяма вероятност да преминат на истински

Учениците, които казват, че са започнали да пушат електронни цигари на възраст между осем и тринадесет години, по-често съобщават за трудности при концентриране, запомняне или вземане на решение в сравнение с връстниците си, които са започнали да пушат електронни след 14-годишна възраст.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.