Причината - щурмът в Капитолия

Камарата на представителите на Съединените щати обсъжда безпрецедентна втора процедура по импийчмънт на президента Доналд Тръмп.  Той е обвинен в подстрекаване към бунт заради щурма на Капитолия от негови привърженици. Процедурата е изключително бърза, тъй като само след седмица, той ще напусне Белия дом.

На фона на информациите, че се подготвят още протести във Вашингтон, пресслужбата на Белия дом разпространи изявление на президента. В него Доналд Тръмп призова да не се прибягва до насилие, нарушаване на реда и вандализъм.

Само седмица след безредиците, при които загинаха петима души, демократите в Камарата на представителите повдигнаха за втори път обвинения срещу президента. По всичко личи, че този път ще получат и подкрепата на част от своите колеги от Републиканската партия. Така Доналд Тръмп може да стане първият президент в американската история, отстранен от длъжност два пъти.

„Надявам се хората да приемат това не като партиен акт, а като принципно действие”, заяви Стени Хойер, сенатор от Демократическата партия.

 

 

Пенс отказва да започне процедура по отстраняването на Тръмп

Вчера, Камарата на представителите прие резолюция, с която призова вицепрезидента Майк Пенс да задейства 25-та поправка и да отстрани Тръмп от длъжност. Но в писмо Пенс заяви, че не вярва как подобно действие би било в интерес на народа или е в съответствие с Конституцията. Така днес Камарата ще подложи на гласуване обвинението срещу Тръмп. Самият той отрича обвиненията и повтори познати реплики.

„Измамата с импийчмънта е продължение на най-големия и най-зловещ лов на вещици в историята на нашата страна. Тя предизвиква огромен гняв, разделение и болка”, заяви Тръмп.

Но мнозина републиканци са на обратното мнение.

„Да позволим на президента да провокира атака, без да има последици е директна заплаха за бъдещето на нашата демокрация. По тази причина аз ще гласувам за импийчмънт на президента”, коментира  Джон Катко, сенатор от Републиканската партия.

След като при предишната процедура по импийчмънт през 2019 година републиканците подкрепиха президента, сега между 10 и 20 законодатели  от собствената му партия се очаква да гласуват срещу него.

Тръмп може да е първият американски президент с две искания за импийчмънт

"Истината е, че президентът предизвика това. Той е негоден за поста. Президентът не е добре. Той трябва да отстъпи контрола върху изпълнителната власт. Доброволно или не" , каза  Адам Кизингър,  сенатор от Републиканската партия.

Безпрецедентна ще бъде охраната на церемонията по встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън във Вашингтон на 20-ти януари.

15 000 войници ще бъдат мобилизирани, а Националната гвардия и "Сикрет Сървис "ще бъдат поставени под специален режим.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.