Това е почти три пъти повече от най-близкия им конкурент, телевизия HBO, която е със седем

Netflix отново доминира в номинациите за наградите "Златен глобус" в телевизионните категории, предаде Асошиейтед прес.

Стрийминг платформата получи 20 номинации - почти три пъти повече от най-близкия си конкурент, телевизия HBO, която е със седем. Netflix подобри собствения си рекорд от 17 номинации в телевизионните категории, поставен миналата година.

В категорията за най-добра телевизионна драма три от номинираните продукции са на Netflix - "Короната", "Озарк" и "Ратчед". Останалите два номинирани сериала са "Страната на Лъвкрафт" на HBO и "Мандалорианецът" на Дисни плюс.

С номинации за най-добра телевизионна комедия или мюзикъл са "Шитс Крийк", "Тед Ласо", "Велика", "Стюардесата" и "Емили в Париж".

Номинираните продукции в категорията за най-добър лимитиран сериал или телевизионен филм са "Нормални хора", "Гамбитът на кралицата", "Малка брадва", "Отмяната" и "Неортодоксална".

Претендентките за приза за най-добра актриса в телевизионна драма са Оливия Колман за "Короната", Ема Корин за "Короната", Джоди Комър за "Убивайки Ийв", Лора Лини за "Озарк" и Сара Полсън за "Ратчед".

Мария Бакалова изрази емоции след номинацията си за "Златен глобус"

Носителят на наградата за най-добър актьор в телевизионна драма ще бъде избран измежду Джейсън Бейтман за "Озарк", Джош О'Конър за "Короната", Ал Пачино за "Ловци", Матю Рис за "Пери Мейсън" и Боб Одънкърк за "Обадете се на Сол".

С номинации за най-добра актриса в телевизионна комедия или мюзикъл са Лили Колинс за "Емили в Париж", Кейли Куоко за "Стюардесата", Ел Фанинг за "Велика", Джейн Леви за "Необикновената плейлиста на Зои" и Катрин О'Хара за "Шитс Крийк".

В категорията за най-добър актьор в телевизионна комедия или мюзикъл са Дон Чийдъл за "Черен понеделник", Никълъс Холт за "Велика", Юджин Леви за "Шитс Крийк", Джейсън Съдейкис за "Тед Ласо" и Рами Юсеф за "Рами".

Отличието за най-добра актриса в лимитиран сериал или телевизионен филм ще си оспорват Кейт Бланшет за "Мисис Америка", Дейзи Едгар-Джоунс за "Нормални хора", Шира Хаас за "Неортодоксална", Никол Кидман за "Отмяната" и Аня Тейлър-Джой за "Гамбитът на кралицата".

С номинации за най-добър актьор в лимитиран сериал или телевизионен филм са Брайън Кранстън за "Ваша чест", Хю Грант за "Отмяната", Итън Хоук за "The Good Lord Bird", Джеф Даниълс за "Правилото Коми" и Марк Ръфало за "Дотолкова съм сигурен".

УСПЕХ В ХОЛИВУД: Мария Бакалова e първата българка, номинирана за "Златен глобус" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Номинираните за най-добра актриса в поддържаща роля в телевизионна поредица са Джилиан Андерсън за "Короната", Хелена Бонам Картър за "Короната", Ани Мърфи за "Шитс Крийк", Джулия Гарнър за "Озарк" и Синтия Никсън за "Ратчед".

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля в телевизионна поредица са Джон Бойега за "Малка брадва", Брендън Глийсън за "Правилото Коми", Дан Леви за "Шитс Крийк", Джим Парсънс за "Холивуд" и Доналд Съдърланд за "Отмяната".

Отличията "Златен глобус" се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд.

С почетна награда "Сесил Б. Демил" ще бъде удостоена актрисата Джейн Фонда.

Пълен списък с номинациите за "Златен глобус" 2021

Церемонията за 78-мите награди "Златен глобус" ще се състои на 28 февруари и ще бъде предавана от две различни места - зала "Рейнбоу" в центъра "Рокфелер" в Ню Йорк и хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли хилс. Водещи на шоуто ще бъдат актрисите Тина Фей и Ейми Полър. /ЕХ/

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.