Кондензът при носене на маска овлажнява дихателните пътища

Носенето на маска намалява риска от тежка форма на COVID-19, защото образувалата се влага ограничава навлизането на вируса в белите дробове, твърдят американски експерти, цитирани от в. „Дейли мейл”.

Къде и какви маски да носим, за да се защитим (ВИДЕО)

Кондензът при носене на маска овлажнява дихателните пътища и улеснява прочистването на инфектирания мукус. Това предотвратява навлизането на вируса в белите дробове, където може да предизвика големи усложнения и тежка форма на коронавирус.

Специалистите от американските Национални здравни институти са тествали четири вида маски, за да проверят колко влага задържат при различна температура. Всички образували конденз, но в различна степен.

ПРОБИВ: Турски учени твърдят, че са разработили спрей, убиващ COVID-19 за минута (ВИДЕО)

На стайна температура хирургическите маски увеличават влажността на вдишвания въздух с 38%, докато при N 95 и изделията от полиестер и памук водното съдържание се увеличава с до 60%.

Изследването потвърждава, че носенето на маски е много достъпно ефективно средство за предпазване на хората около нас, а и на нас самите от зараза.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА