За тайните на прехода и демократичните промени говори председател на щаба на протестиращите от 1997-ма година

Измина вече почти четвърт век от щурма на парламента на 10 януари 1997 година. Връщаме лентата назад заедно с тогавашния председател на щаба на протестиращите Евгений Бакърджиев. В предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS ще видите един разказ за уроците от протестите, програмираните милионери и смяната на елитите.

По думите му 10 януари е съпоставим по важност с 10 ноември. А тези, които казват, че нищо не се е променило, нищо не виждат от това, което е в момента в България.

"Всички, които искахме демокрация и промяна в България, ни изринаха от властта. На 10 ноември заварихме една фалирала държава, БКП фалира България.  Хора, които нямаха нищо общо със СДС поставиха етикета на нашето управление. Всичко, което беше направено от правителството на Костов, беше залепено на СДС", обясни Бакърджиев.

20 години от разрушаването на мавзолея на Георги Димитров (АРХИВНИ КАДРИ)

Той постави и няколко въпроса.

"Защо хората не попитаха какво стана за приватизацията? Кой и на кого продаде банките, курортите и кое правителство? Никой нищо не казва за масовата приватизация, всички олигарси, които сега са подсъдими, тогава станаха милионери и милиардери. Трябва да се направи опис в Агенцията за приватизация", смята бившият политик.

Според него много предприятия са били продадени по време на правителството на Симеон Сакскобурготски. А оттук възниква въпросът какво е останало като държавна собственост и колко са фондовете, които продължават да съществуват?

"Когато някой те е излъгал и те е предал не искаш да му кажеш нищо", каза Бакърджиев на въпрос за Иван Костов.

Евгений Бакърджиев съвсем скоро ще издаде книга с факти за годините на Прехода.

Цялото интервю вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.