Това заяви военният министър от авиобаза Безмер

Българската армия вече разполага с осем ремонтирани бойни самолета СУ-25. Ремонтът беше извършен в Беларус, а за него бяха платени 82 милиона лева.

Освен че са с ремонтирани двигатели и корпуси, осемте самолета СУ-25 вече разполагат с нови навигационни системи. Всички важни компоненти са подменени и модернизирани.

„Прицелната система, системата за изобразяване на информацията. На мястото на всички стари стрелкови прибори, които бяха в момента, има два мултифункционални дисплея и съответно индикатор на челното стъкло, на който се изобрязява цялата необходима на пилота информация”, обясни командирът на Авиобаза Безмер полк. Милен Димитров.

 

 

След ремонта всеки от самолетите СУ-25 има още осем години живот или още 800 летателни часаСамолетите са напълно съвместими с натовската авиация, коментира министърът за отбраната, който дойде лично да ги види.

„Днес е един хубав ден за българската бойна авиация. Имаме осем самолета СУ-25, готови да изпълняват своите бойни задължения. Имаше много скептици, които обясняваха как не ни трябват руски самолети, не ни трябват стари самолети. Аз винаги съм казвал няма руски самолети. Щом са платени от българския гражданин, това са български самолети. Ще се кача лично на един от тях, за да видя как се изпълняват задачите”, каза Красимир Каракачанов.

Преди да седне в кабината Каракачанов премина инструктаж и преглед. Самолетите прелетяха над връх Шипка и се върнаха обратно в авиобаза Безмер.

Той коментира и темата за предстоящите парламентарни избори:

„Социологията показва, че ВМРО няма проблеми с т.н. бариера. Ние винаги сме опровергавали социологията. Всеки човек който има доказано име в обществото и е работил в нашата посока е добре дошъл при нас”, каза Каракачанов.

Репортер: Димитър Иванов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.