Мярката беше отменена само след ден

Театрите и кината във Варна няма да затварят. Областният кризисен щаб в крайморския град отмени забраната за повеждане на културно-масови мероприятия и затварянето на театри, кина и галерии.

От днес са в сила нови мерки срещу COVID-19

Областният управител на града Стоян Пасев обясни, че след вчерашното решение е започнала кампания на политизиране на ситуацията, особено що се отнася до отбелязването на 100-годишнината на Драматичен театър "Стоян Бъчваров".

Решенията на щаба са продиктувани изцяло и само от ситуацията и становищата на медицинските експерти, които са негови членове, допълни областният управител. По думите му върху болниците във Варна има изключително голямо напрежение. Днес свободните интензивни легла са само 10. Във Варна се лекуват много пациенти от Добрич, Шумен, Търговище, Бургас, което допълнително затруднява ситуацията, каза Пасев. По думите му, въпреки трудностите, не е върнат нито един болен. Пасев посочи още, че се увеличават все повече случаите на хора с паник атаки, които искат да постъпят в болница, но ще апелира към лечебниците да не ги хоспитализират.

Част от учениците във Варна ще учат дистанционно

Проблемът е, че мерките не се спазват, допълни областният управител. По думите му около 8 март нито едно заведение в града не е спазвало противоепидемичните изисквания. Засечени са и 6 дискотеки, работещи в разрез със заповедите на властите. "Ще изкарам всички държавни администрации с контролни функции да правят проверки", каза областният управител и допълни, че ще настоява на нарушителите да се налагат максималните санкции.

По повод вековния юбилей на Драматичния театър във Варна, където тази вечер трябва да има специален спектакъл, областният управител посочи, че в сградата могат да бъдат допуснати максимум 120 души. Ако не бъдат спазвани правилата, нарушителите трябва да бъдат санкционирани.