Възходът на трибуквените групировки

Миналата седмица започна разказа на бившия началник на Шесто управление Димитър Иванов за корупцията по време на комунистическия режим. Днес ще видите продължението, в което главните герои са вече онези млади момчета, които на 25-26 години станаха приказно богати. Дали зад този скок към капитализма не се крие любезното съдействие на Държавна сигурност?

Годината е вече 1989, комунистическият режим на практика е фалирал, промяната, тръгнала от Михаил Горбачов, отброява последните мигове на Варшавския договор. Системата рухва пред очите на всички зад Желязната завеса. Промените ги заварват напълно неподготвени.

„Михаил Горбачов е една сложна и трагична фигура, тъй като си самовъзложи, а и прие наложена му отвън задача, да промени Съветския съюз по модел на развититето на западни демокрации, без да има субективната възможност да го направи“, това каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS Димитър Иванов, бивш началник на Шести отдел на VI управление на ДС.

Според него това е била нереализуема задача и цитира бивш служител на КГБ, който е описал опита за реализирането й като качване на самолет, без да има писта за кацане.

Бившият началник на Шести отдел заяви, че Държавна сигурност не е била субект на политически действия, не е могла да решава сама каква политика да провежда и какви конкретни репресивни акции да извършва. Тя е била подчинена на ЦК на БКП и на нейните държавни органи – Министерски съвет и министъра на вътрешните работи.

А перестройката на Горбачов е била с ниско одобрение в средите на сигурността, защото са разбирали, че без план, без ръководство на този план, без необходимите средства, тази перестройка не може да се проведе.

В инкубатора на българската перестройка по кабинетите на БКП и ДС се програмират новите милионери. Планираното срутване на системата и прехвърлянето на държавната собственоств частни ръце изважда на преден план новите герои. Прохождащият български капитализъм налива основите на трибуквените икономически групировки.

Димитър Иванов бе категоричен, че хората от Първо не са имали поглед към този процес, защото техните функции са извеждали концентрацията и дейността им зад граница, но с малки изключения, като генерал Любен Гоцев, който е бил изключително ловък, но по отношение на  службите за сигурност е имал ограничени познания.

Той информира, че първоначално са възникнали легитимни частни формирования като Мултигруп, Туристспортбанк, Трон, Първа частна банка и още няколко други, а след това са дошли СИК и ВИС.

"Те видяха от легитимните групировки кое как се прави. Тръгнаха по най-малката линия на съпротивление - овладяха уличната престъпност, набиха и разгониха сводници, контрабандисти по границата, овладяха техните дейности и считаха това за патриотична дейност", добави още Иванов.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.