Вижте какво разказа тя

Общината в София реши пространството между сградата на Народното събрание, ул. "Московска", Княжеския дворец и площад "Княз Александър I Батенберг" да стане площад, който да се казва "Д-р Желю Желев". Идеята престоя повече от година в общината и дойде от членовете на екипа на първия демократично избран президент на България.  

Той е роден в село Веселиново, Шуменско на 3 март 1935. Завършва философия в Софийския университет. Работи активно в Комсомола. Като аспирант във философския факултет атакува устоите на марксистката философия и остава без работа до 1972 г. Той дори е бил изселен от София. По време на изселването си живее в Грозден, в дома на съпругата си. Там написва своята книга "Фашизмът".

През 1972 г. му разрешават да се завърне в София, където е завеждащ секция "Култура и личност" в института по култура.

Премиерът и президентът – рамо до рамо в Старо Железаре

През 1988 г. създава Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, който заедно с други подобни организации ускорява свалянето на Тодор Живков от власт.

През януари 1989  г. участва в „Закуската с Митеран”. Срещата на българските интелектуалци, определящи се за дисиденти с френския президент Франсоа Митеран, която се приема като знак, с  който международната общност приема опонентите на Тодор Живков като легитимни представители на България на международната сцена.

През декември 1989 г. Желев е вече председател на новосъздадения Съюз на демократичните сили и като такъв влиза като депутат в Седмото велико народно събрание. Председателства делегацията на СДС на Кръглата маса. Близо две години е председател – президнт, а на изборите през 1992 г. става и първият държавен глава, избран демократично и след свободни избори.

От лятото на 1992 г. разногласията му със създадената от него политическа сила и издигнала го за президент - СДС - се увеличават и задълбочават. В резултат на това през есента на 1996 г. Желю Желев губи предварителните избори за президент сред демократическите сили в страната. Ръководи Балканския политически клуб, в който членуват държавници от балканските страни. Желев почина на 30 януари 2015 г.

Откриха паметна плоча на президента Желю Желев (ВИДЕО+СНИМКИ)

В студиото на "Неделята на NOVA" дъщерята на първия демократично избран президент - Станка Желева, разказа какъв всъщност е бил баща й. Тя заминава за Франция, за да не бъде в сянката му. Насочва се към рисуването, защото обича да го прави и няма нищо общо с баща й. 

В ефира на предаването Станка Желева благодари на всички, които са помогнали да има площад, кръстен на баща й.

„Баща ми направи много за България и за външната и вътрешната политика. Политическата класа трябва да бъде благодарна и да оцени неговия принос“, коментира тя.

По думите й баща й е бил човек на идеите, интелектуалец, който следва своите убеждения и принципи.

Повече гледайте във видеото.