Мобилното устройство е засечено под лавина

Локализираха мястото, на което вероятно се намира изчезналият в Рила сноубордист. Предполага се, че 34-годишният мъж е затрупан под тонове сняг. Спасители успяха да достигнат до района, в който за последно е засечен сигналът на мобилния му телефон.

При изключително трудни условия, екипите са се придвижили от крайната станция на лифта на ски зона „Картала” до един от улеите, в които е паднала огромна лавина. Предполага се, че именно на това място снежната маса с фронт близо 30 метра е застигнала сноубордиста. Според спасителите той може да се намира на 3 метра под снега. На този етап акцията по издирването му не може да бъде подновена.

Екипът на NOVA тръгна към високите части на Рила с кабинковия лифт. Следва 10-минутно пътуване с ратрак, за да успее да стигне до мястото, на което е локализиран телефонът на изчезналия сноубордист. Устройството подава сигнал под огромна лавина.

Турист се изгуби в Рила

Лавината е с много големи размери. Над нея има голямо количество нов сняг и съществува реална опасност от ново свличане. Затова следващата акция по разкопаването на терена се отлага - вероятно за утрешния ден.

„Огромна е. 30 метра е само фронтът на откъсване. Цялата долина надолу е затрупана с огромна снежна маса”, обясни Красимир Стоянов от Пистовата спасителна служба.

Акцията по издирването на изчезналия в Рила скиор временно е спряна

На границата между пистата и опасния улей няма табела, надпис или каквото и да е ограничение, което да предупреждава сноубордистите, че навлизат в лавинна зона. Това повдига въпроса възможно ли е мъжът да е станал жертва на липсата на маркировка и моментна дезориентация да го е вкарала в улея.

„Това няма как да се случи, защото е имало подобна на сегашната видимост. Няма как човек да пресече цяла ски писта, която е достатъчно широка. Имам чувството, че ако това се е случило, е негово решение. Най-вероятно е пресякъл пистата и е тръгнал по склон и го е подсякъл на 300 метра от самата писта”, смята Стоянов.

 

 

В Рила в момента е изключително лавиноопасно. На много места са се образували зрелищни козирки. Лавини са възможни във всички улеи. Въпреки опасността, десетки сноубордисти продължават да се движат в забранени зони. Някои от тях карат под трасето на лифта, а на места дори рискуват да се ударят в кабинката заради дебелия сняг и малката височина на съоръжението.