Клои Чжао също е смятана за водещ претендент за "Оскар" в режисьорската категория

Драмата "Земя на номади" - разказ за пътешествие из американския запад на фона на икономически сътресения, затвърди статута си на фаворит за награда "Оскар", спечелвайки водещия приз за Най-добър филм на 32-рите годишни награди на Гилдията на продуцентите. 

"Земя на номади" на Клои Чжао става едва вторият филм, режисиран от жена, който печели престижното отличие на продуцентската гилдия. Първият е "Войната е опиат" на Катрин Бигълоу през 2010 г. 

Клои Чжао също е смятана за водещ претендент за "Оскар" в режисьорската категория. Ако спечели, тя ще стане едва втората жена, печелила наградата на американската киноакадемия за най-добър режисьор, отново след Бигълоу. 

Драмата "Земя на номади", заснета с бюджет под 5 милиона долара и с много непрофесионални актьори, се явява необичаен нискобюджетен призьор на Гилдията на продуцентите, която обикновено награждава по-мащабни продукции. 

Пълен списък с номинациите за "Оскар" 2021 (ВИДЕО+СНИМКИ)

Отличията на продуцентската гилдия, в която членуват 8000 професионалисти, са считани за сериозен индикатор за успех на "Оскар"-ите. Професионалната организация е прогнозирала успешно 10 от последните 13 носители на приза на Академията за кинематографично изкуство и наука за най-добър филм.  

Кои са номинирани за филмовите награди БАФТА? (ВИДЕО)

Спечелвайки приза на Гилдията на продуцентите, анимацията "За душата" на студио "Пиксар" също затвърди позицията си на фаворит за "Оскар" в съответната категория.
Сред останалите отличници на продуцентската гилдия се наредиха документалният филм "Моят учител октоподът", телевизионната драматична поредица "Короната" и комедийният сериал "Шитс Крийк".   

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.